Sjednica NSRS

Stanivuković traži povlačenje zakona o policiji i javnom redu i miru u RS

Front 16.04.19, 10:42h

Stanivuković traži povlačenje zakona o policiji i javnom redu i miru u RS
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima"

 

 

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković danas je na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske podnio zahjev za skidanje s dnevnog reda Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. 

 

Stanivuković je tvrdio da se tim zakonima krše osnovna ljudska prava, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač mu je odgovorio da iznosi paušale ocijene. 

 

Na Kolegijumu uoči sjednice u konačan prijedlog dnevnog reda nisu uvrštene dvije dopune dnevnog reda koje su predložili narodni poslanici Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković, jer nije ispunjena poslovnička procedura koja definiše kako i na koji način se predlaže tačka dnevnog reda. 

 

Nacrtom zakona izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije. 

 

Iz MUPRS-a tvrde da će to doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize. 

 

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata. 

 

- Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi - rekao je on. 

 

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragam Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije. 

 

- Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem – tvrdi on. 

 

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa "neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“, je medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentrane procedure. 

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI