U Ahmićima se obilježava 26. godišnjica stradanja 116 civila

'Prvo su nam bacili bombu u dnevni boravak, a poslije su oca zvali da izađe. Kad je otvorio vrata - strijeljali su ga...'

Hronika 16.04.19, 09:56h

'Prvo su nam bacili bombu u dnevni boravak, a poslije su oca zvali da izađe. Kad je otvorio vrata - strijeljali su ga...'
Obitelji žrtava iz Ahmića podsjećaju da tijela 29 ubijenih do danas nisu pronađena, te su ponovno uputili apel da bude ubrzan proces pronalaska, kao i identifikacije

 

S porukom "Tragamo za istinom i gradimo suživot", u Ahmićima se danas obilježava 26. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni u napadu pripadnika HVO-a na selo Ahmići, općina Vitez.

 

U napadu na Ahmiće, koji je počeo u jutro, 16. aprila 1993. godine, Enisa Ahmić - Mulić izgubila je brojne članove porodice, među kojima oca, te rođake u dobi od sedam godina i tri mjeseca.

 

- Probudila su nas rafali, a u kući smo bili ja, otac, majka i dvije sestre. Prvo nam je upala bomba u dnevni boravak, a poslije su oca zvali imenom da izađe. On je otvorio vrata, a oni su ga izveli vani i streljali. Kuću su nam zapalili, a mamu, mene i sestre pustili da idemo... - ispričala je Enisa.

 

Obitelji žrtava iz Ahmića podsjećaju da tijela 29 ubijenih do danas nisu pronađena, te su ponovno uputili apel da bude ubrzan proces pronalaska, kao i identifikacije.

 

- Bolno je i tužno da se toliko godina nakon tragedije, 29 osoba još vodi kao nestalo, a među njima su i moj amidža, strina, te djeca od sedam godina i tri mjeseca. Oni su ubijeni i zapaljeni u porodičnoj kući, a UNPROFOR ih je pronašao naknadno i prevezao u stari Vitez, gdje su pokopani. Međutim, 2005. godine su ekshumirani i tada nastaju novi problemi jer su njihovi posmrtni ostaci do danas u gradskom groblju Visoko. Nastavljam borbu i neću odustati jer želim da ih preuzmemo i pokopamo, te konačno riješimo agoniju - kaže Enisa.

 

U Udruženju građana žrtava rata "16. april" nezadovoljni su i zbog toga što, kako kažu, nisu sankcionirani svi odgovorni za zločin u Ahmićima.

 

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški sud (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

 

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Ahmića, počelo je pohodom "Put istine i sjećanja",  u kojem sudjeluju građani iz cijele BiH, koje će preći put od starog Viteza do Ahmića, kako bi odali počast žrtvama.

 

- Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca - kazao je član Organizacijskog odbora Mujo Trako.

 

Uz pohod "Put istine i sjećanja" godišnjica će danas biti obilježena komemoracijom i vjerskim obredom na Šehidskom mezarju u Vitezu, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Ahmićima.

 

Također, bit će upriličen interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi" u produkciji SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI