Danas na Sudu BiH

Počelo suđenje Dudakoviću i drugima, tužiteljica navela da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu

Hronika 15.04.19, 16:59h

Počelo suđenje Dudakoviću i drugima, tužiteljica navela da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu
Prema optužnici navodi se da su ubijali civilno stanovištvo i ratne zarobljenike na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most u periodu od 13. septembra do sredine novembra 1995. godine, u toku i nakon operacije "Sana '95"

 

Čitanjem optužnice protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, i 15 drugih pripadnika 5. korpusa Armije RBiH i pridruženih pripadnika 7. korpusa i MUP-a RBiH, u Sudu BiH danas je počelo suđenje u predmetu "Atif Dudaković i ostali". Ispred Suda BiH okupila se grupa bivpih saboraca pružajući podršku Dudakoviću.

 

Oni se, prema navodima Tužilaštva, terete za zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

Prema optužnici navodi se da su ubijali civilno stanovištvo i ratne zarobljenike na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most u periodu od 13. septembra do sredine novembra 1995. godine, u toku i nakon operacije "Sana '95". Stavlja im se na teret ubijanje 65 civila u Bosanskom Petrovcu, 42 u Ključu, deset u Bosanskoj Krupi, i 100 u Sanskom Mostu. Među ubijenima je, prema optužnici, bilo skoro 80 žena.

 

Tužilaštvo BiH tereti Dudakovića i Ibrahima Nadarevića da su lično naređivali ubistva zarobljenih pripadnika Vojske RS-a nakon što bi ih saslušali. Tijela ubijenih su poslije, prema navodima optužnice, pronalažena u pojedinačnim ali i masovnim grobnicama.

 

Također, Dudaković i ostali se terete da su nepotrebno uništavali imovinu srpskog stanovništva u spomenute četiri općine, te vjerske objekte. Ukupno je, prema navodima Tužilaštva, u jesen 1995. godine na prostoru ovih općina uništeno 37 crkava i drugih vjerskih objekata.

 

Tužiteljica Marijana Čovović je navela da se u ovom slučaju radi o "udruženom zločinačkom poduhvatu".

 

Također, Dudaković se tereti i za zločine protiv čovječnosti na području općine Cazin u periodu nakon akcije "Tigar Sloboda '94", u ljeto 1994. godine, protiv pripadnika takozvane Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, kao i protiv civilnog stanovništva općine Cazin. Konkretno, tereti se da je naredio ispaljivanje tenkovske granate na zidine Starog grada u Cazinu nakon što je "propao pokušaj predaje pripadnika NOAPZB-a iako je bio upozoren da se tamo nalaze 82 ranjenika". Tom prilikom poginula je jedna, a ranjeno nekoliko osoba, tvrdi Tužilaštvo. Također, navodi se da su pripadnici 5. korpusa "gole vezali dvojicu pripadnika NOAPZB-a na haubu kamiona u mjestu Izačić, vozili ih tako do Bihaća, usput ih tukući i polijevajući alkoholom, te tako doveli do ugostiteljskog objekta u Bihaću u kojem se nalazi Dudaković". Međutim, Tužilaštvo nije navelo šta se nakon toga desilo sa zarobljenim vojnicima.

 

Predmet protiv Ale Hodžića izdvojen iz ovog slučaja.

 

Tužiteljica Čovović je iznijela uvodnu riječ, u kojoj je istaknula da će izjavama svjedoka i materijalnim dokazima, uključujući i videozapise, dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Navela je kako će među svjedocima biti i pripadnici 5. korpusa, načelnik Generalštaba Armije RBiH, načelnik Štaba 7. korpusa, kao i zvaničnik MUP-a RBiH, koji bi trebali potvrditi navode da su jedinicama 5. korpusa u ovoj akciji bili pridruženi i pripadnici 7. korpusa i MUP-a RBiH.

 

Najavljeno je saslušanje 447 svjedoka od kojih je 16 zaštićenih.

 

Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Ibrahima Nadarevića je kazao kako tvrdnja o udruženom zločinačkom poduhvatu nema smisla jer udruženi zločinački poduhvat bi podrazumijevao da se Dudaković dogovarao o tome sa svojim najbližim saradnicima, a ne sa oficirima nižeg ranga i običnim vojnicima, kako je u optužnici navedeno.

 

"Jedini viši oficir koji je optužen je Ibrahim Nadarević koji je bio komandant brigade, a u optužnici nije čak navedena ni veza između Dudakovića i Nadarevića. Nonsens je jednu oslobodilačku akciju nazivati udruženim zločinačkim poduhvatom", rekao je Crnalić.

 

Naredno ročište bi se trebalo održati 22. aprila.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI