uopšte ne mora biti bezazleno

Evo šta vrsta kašlja koji imate otkriva o tome koliko vam je zaista ugroženo zdravlje

Lifestyle 12.04.19, 20:45h

Evo šta vrsta kašlja koji imate otkriva o tome koliko vam je zaista ugroženo zdravlje
Ako imate hronični kašalj obavezno se obratite ljekaru jer uporan i dugi kašalj nije normalan

 


Uglavnom kašalj brzo prođe, ali ako potraje duže vremena neophodno je da potražite ljekarsku pomoć jer morate da znate šta je uzrok i kako da se izliječite.

 

90 odsto kašlja je posljedica alergija, uporne prehlade, zagađenja vazduha, refluksa ili kao nuspojava nekog lijeka. Kod nekih pacijenata, uporni kašalj može da bude simptom upale pluća, hronične astme, hronične bolesti pluća, plućna fibroza, a u nekim slučajevima i raka pluća. Uporan kašalj ometa vam san, vaši mišići se istežu, znojite se i osjećate vrtoglavicu. Glas vam postaje grublji, a u nekim slučajevima vaša bešika popušta.


Ako imate hronični kašalj obavezno se obratite ljekaru jer uporan i dugi kašalj nije normalan. Kašalj uzrokovan prehladom traje 4 do 6 nedjelja, a vremenom se poboljšava. Ukoliko ste imali neku tešku prehladu vaš kašalj će se poboljšati poslije 6 do 8 nedjelja. Ukoliko imate kašalj koji nije uzrokovan nekom konkretnom prehladom ili bolesti, traje duže od 8 nedjelja – obavezno posetite ljekara. Vjerovatno nije ništa opasno po život, ali ljekar će moći da postavi dijagnozu i ublaži vam tegobe izazvane kašljem.

 

Ukoliko kašljete glasno i intenzivno onda je to loše, pogotovo ako vas kašalj noću budi. Jak kašalj može da bude simptom ozbiljne infekcije, ali svaki kašalj koji vam otežava svakodnevne aktivnosti zahtijeva ljekarsku pomoć. Ukoliko je u pitanju produktivan kašalj, žuti ili zeleni šlajm ukazuju da je u pitanju neka jača infekcija i neophodna vam je ljekarska pomoć. Slično je i sa hroničnim kašljem zbog koga ste umorni, imate bol u grudima i stomaku, ali i ako vam bešika popušta.


Krv u ispljuvku alarm je da vam treba ljekarska pomoć i to što prije. Najčešće je uzrok tome bronhitis, ali može da bude i pneumonija te vam je neophodan skener pluća. Curenje iz nosa i suvo grlo ukazuju na prehladu, dok gubitak daha ukazuje na ozbilniji problem kao što je astma, tuberkuloza, rak pluća ili zastoj u radu srca.

 

Astma se često manifestuje i bolom u grudima i zviždanjem iz pluća prilikom disanja. Tuberkulozu prati gubitak tjelesne težine, dok oticanje noge pogotovo u ležećem položaju ukazuje na infarkt. Temperatura je simptom pneumonije, bronhitisa ili povratka prehlade. Posjetite odmah ljekara ako imate visoku temperaturu, gubite dah ili osjećate bol u grudima.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI