Ko s kim koalira?

Dio kantonalnog SDP-a šuruje sa SDA: Šta se dešava u Tuzlanskom kantonu?

Front 12.04.19, 08:28h

Dio kantonalnog SDP-a šuruje sa SDA: Šta se dešava u Tuzlanskom kantonu?
Neslaganja unutar partije u Tuzlanskom kantonu o koracima u formiranju vlasti sve su izraženija

 

Posljednja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, ali i Kantonalnog odbora SDP-a, pokazala je da unutar ove stranke postoje ozbiljna neslaganja u opredjeljenju vezanom za formiranje vlasti u ovom kantonu. Sjednica održana u utorak uvečer u Tuzli trajala je više od četiri sata, da bi na kraju bila prekinuta zbog odlaska gotovo dvije trećine članova Odbora sa sjednice, piše Oslobođenje.


Između ostalog, na sjednici KO podržana je odluka Glavnog odbora SDP-a da se ide u projekat formiranja programske vlade TK-a, što je većina članova partije i podržala. Ovo u praksi znači da će SDP svoj program ponuditi strankama sa kojima je na početku imao namjeru formirati Koaliciju 19, odnosno Našoj stranci, DF-u, SBB-u i SBiH. Podsjećamo, ova koalicija se raspala nakon što je SBB zahtijevao da u priču uđe i PDA. Nakon što je to odbijeno, iz priče su izašli i DF i SBiH, koji su kasnije potpisali sporazume sa SDA.

 

- Kantonalni odbor je odlučio podržati odluku GO SDP-a i programska vlada će se ponuditi ovim strankama. Bilo je podijeljenih mišljenja, ali ovo je velika stranka koja njeguje demokratske principe i to je normalno, kaže Amila Hodžić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK-a.

 

Da stvari nisu najsređenije unutar stranke, pokazala je i posljednja sjednica Skupštine TK-a. Neposredno pred sjednicu, dva poslanika bliska predsjedniku KO SDP-a Enveru Bijediću potpisala su inicijativu SDA za smjenu Vlade TK-a, koju predvode PDA i SBB. Kako se nezvanično saznaje, ova dva poslanika i još dvoje trebali su podržati inicijativu SDA i na taj način bi SDA, DF, SBiH i četvero iz SDP-a imali većinu i mogli predložiti mandatara. Međutim, na pauzi tokom sjednice SDP je održao sastanak proširenog rukovodstva, na kojem je podrška povučena i na kojem je zaključeno da se ide ka formiranju programske vlade.

 

Kako je za vrijeme sjednice kazao Dževad Hadžić, šef Kluba SDP-a, postoje odluke organa partije da se ne ide ni s jednima ni s drugima.

 

- Glavni odbor SDP-a je odlučio da nećemo koalirati sa SDA, Kantonalni da nećemo koalirati s PDA, a potpisi su bili stvar nesporazuma. Nastavljamo s projektom manjinske vlade, pojašnjava Hadžić.


Ono što ostaje nedokučiv motiv jeste zbog čega SDP insistira na dobijanju podrške stranaka koje su otvoreno stale na stranu SDA i PDA i koje su kazale da sa SDP-om ne žele u ovu koaliciju. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sa svakim prolongiranjem donošenja konkretne odluke na vlasti ostaje vlada u tehničkom mandatu koju predvodi PDA, ali ni činjenicu da određeni krugovi unutar Kantonalnog odbora i dalje insistiraju da, čak i po cijenu napuštanja SDP-a, budu dio nove većine sa SDA, DF-om i SBiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI