Vakcinacija jedina prevencija

Epidemija se širi: Povećan broj djece oboljele od morbila na području općine Novi Travnik

Hronika 11.04.19, 17:16h

Epidemija se širi: Povećan broj djece oboljele od morbila na području općine Novi Travnik
Upućen je apel roditeljima da kod djece provjere cjepni status protiv morbila

 

Na području općine Novi Travnik povećan je broj djece oboljele od morbila, nevedeno je u informaciji iz Doma zdravlja Novi Travnik, iz kojeg su upozorili na opasnost širenja i ukazali na važnost cijepljenja protiv ove bolesti. 



- Virus morbila ima visok stupanj patogenosti i zaraznosti, te postoji opasnost da se bolest proširi. Najbolja prevencija je cijepljenje MRP cjepivom, a provodi se u obveznom, redovitom programu cijepljenja djece - navedeno je u dopisu iz Higijensko - epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Travnik, koji je, među ostalim, upućen školama i predškolskim ustanovama u toj općini. 



Upućen je apel roditeljima da kod djece provjere cjepni status protiv morbila. 



-Ukoliko niste do sada cijepili svoje dijete protiv morbila, javite se liječniku u Dom zdravlja koji će to provesti i tako spriječiti obolijevanje - stoji u dopisu. 



Istaknuto je, među ostalim, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana. 



Bolest se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom, te su moguće komplikacije poput upale uha i pluća, te vrlo teške upale mozga.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI