Prva hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Parlament BiH danas o migrantima i PS Vijeća Evrope, bez prisustva SNSD-a: 'Nećemo raditi pod ucjenama'

Front 11.04.19, 09:39h

Parlament BiH danas o migrantima i PS Vijeća Evrope, bez prisustva SNSD-a: 'Nećemo raditi pod ucjenama'
Bilo bi krajnje vrijeme da se formira Vijeće ministara BiH i odblokira rad komisije za njegov izbor kako bi smo mogli na legalan i zakonit način da formiramo radna tijela ovog parlamenta i otpočnemo da riješavamo nagomilane probleme građana, rekao je Stevandić

 

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najavljena je za danas, a jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

 

Poslanici bi na ovoj sjednici trebali razmatrati i Informaciju Kolegija Predstavničkog doma PSBiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

 

Predsjedavajući Kluba poslanika "Srpski klub" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić potvrdio je da poslanici iz reda srpskog naroda danas neće prisustvovati vanrednoj sjednici.

 

Stevandić je u saopćenju pozvao na dogovor i poštovanje volje naroda izražene na izborima.

 

Bilo bi, dodao je, krajnje vrijeme da se formira Vijeće ministara BiH i odblokira rad komisije za njegov izbor kako bi smo mogli na legalan i zakonit način da formiramo radna tijela ovog parlamenta i otpočnemo da riješavamo nagomilane probleme građana.

 

- Ne prihvatamo izmišljanje problema i nametanje riješenja s ciljem da se mi iz Republike Srpske targetiramo u javnosti i lažno okrivimo za opstrukciju i nerad jer je uzrok opstrukcije i nerada upravo blokada formiranja Vijeća ministara, a posljedica toga moguća paraliza institucija s nesagledivim posljedicama kako po evropsku agendu tako i po samu Bosnu i Hercegovinu, što je već predmet prigovora i kritika iz Evropske unije - tvrdi Stevandić u saopćenju.

 

Niko iz RS-a, kako je kazao, u pobjedničkoj koaliciji ne snosi ni minimum odgovornosti zbog navedenih blokada i zbog toga ne mogu da prihvate učešće na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine, „jer bi time pristali da rade pod ucjenama i diktatu“.

 

-Još jednom sve pozivamo na dogovor i poštovanje volje naroda izražene na izborima kako se nastala politička kriza i napeta situacija u BiH, ne bi potpuno izmakla kontroli - istakao je Stevandić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI