Mediji u Srbiji bruje o jedinstvenom muzeju

Vratio se Valter u Sarajevo: Ovo što ima prijestolnica BiH nema niko na Balkanu!

Kultura 09.04.19, 12:56h

Vratio se Valter u Sarajevo: Ovo što ima prijestolnica BiH nema niko na Balkanu!
Kult filma “Valter brani Sarajevo” nastavljen je otvaranjem prvog filmskog muzeja u Bosni i Hercegovini 6. aprila. Nismo čuli da tako nešto postoji u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije

 

Film “Valter brani Sarajevo” reditelja Hajrudina Šibe Krvavca postigao je, osim u Jugoslaviji gdje je imao kultni status, veliku popularnost i u Maovoj Kini, pa se procjenjuje da ga je gledalo oko milijardu ljudi, piše srbijanski Kurir.

 

Posebno je zanimljivo da je film zapravo slobodna interpretacija djela ratnog puta stvarne osobe, Vladimira Perića Valtera, koji je zaista bio komandant sarajevskih ilegalaca u pokretu otpora, poznat kao izuzetno inteligentan i sposoban i hrabar komandant.

 

 

U filmu ga je igrao jedan od najpoznatijih jugoslavenskih glumaca Velimir Bata Živojinović, a film je začinjen besmrtnim citatima koji su praktično postali dio opšte kulture, različitim anegdotama i događajima vezanim uz film kao što je na primjer, pivska etiketa sa likom Bate Živojinovića kao Valtera.

 

Kult filma “Valter brani Sarajevo” nastavljen je otvaranjem prvog filmskog muzeja u Bosni i Hercegovini 6. aprila. Nismo čuli da tako nešto postoji u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

 

O muzeju koji je posvećen filmu koji je Vladimira Perića Valtera učinio kultnom figurom bosanskohercegovačkog pokreta otpora govori idejni pokretač muzeja Jasmin Duraković.

 


- Muzej se nalazi u centru Sarajeva, iznad pijace Markale. Posjetiocima će se ponuditi drukčije iskustvo. Valterov muzej je multimedijski ulazak i uranjanje u svijet filma koji je napravio Hajrudin Krvavac ne znajući da će biti vjerovatno najgledaniji film snimljen u Jugoslaviji.

 

 

Krenuli smo od toga da napravimo filmski muzej, ušli smo u sve upravo kao da radimo film. Znači, radili smo rekonstrukcije scena iz filma, neke od ključnih mjesta, poput fotografske radnje, sajdžijske radnje, njemačkog štaba, sahat-kule.

 

Radili smo klasične postere i figure koje su radili akademski vajari iz Sarajeva i profesori Likovne akademije, pa onda vlasuljari i kostimografi, voštane figure reditelja Hajrudina Krvavca i trojice glavnih glumaca u filmu, Bate Živojinovića, Ljubiše Samardžića i Radeta Markovića.

 

Kasnije ćemo napraviti i Jovana Janićijevića Burduša i Rolfa Romera koji je glumio njemačkog generala Bišofa. Radili smo i audiomiks, zvučnu kulisu za taj prostor koji je kao da uđete u 3D. Ubrzo ćemo napraviti i stream.

 


Radimo i na mapiranju lokacija na kojima je film sniman, završili smo dvije, jedna je upravo vidikovac gdje je izgovorena rečenica “Sehen sie diese Stadt? Das ist Valter” što je već turistička znamenitost, a druga je lokacija kod Begove džamije. Uradiće se i turistička tura Valter brani Sarajevo - kaže Jasmin Duraković.

 

Muzej “Valter brani Sarajevo” mogao bi u najkraćem roku da postane međunarodno poznat. I zbog popularnosti filma u BiH i susjednim zemljama, ali i zbog popularnosti na drugoj strani svijeta, u Kini. Svakako se očekuje da postane turistička atrakcija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI