Svjetski kongres protiv civilizacijskih tekovina

Ženomrsci i homofobi nisu prijatelji porodice! Porodica je temelj društva, ali i temelj fašizma

Hronika 07.04.19, 19:16h

Ženomrsci i homofobi nisu prijatelji porodice! Porodica je temelj društva, ali i temelj fašizma
Pred izbore za Evropski parlament, desni obod pokušava da sa temom „porodice“ osvoji centar. Tome se moramo usprotiviti, smatra kolumnista Krsto Lazarević

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Krsto Lazarević

 

Zvuči prijatno i bezazleno. Svjetski kongres porodica. Ko bi kod takvog imena došao na ideju da se radi o jednom od najvećih sastanaka svjetske mreže mrzitelja homoseksualaca, protivnika abortusa i antifeminista.

 

Sastali su se u raskošnoj palati u centru Verone, da bi demonstrirali protiv civilizacijskih tekovina proteklih decenija. Organizatorima je stavljena na raspolaganje hala grada Verone koji se u oktobru prozvao „gradom života". I to zvuči prijatno, ali konkretno znači da se ženama koje su se odlučila za prekid trudnoće život pretvara u pakao.

 

Porodica? Koja porodica?

 

Ono što se na ovom kongresu izgovara, često ima zapanjujuće malo dodirnih tačaka sa zaštitom porodice. Evolucija se ponovo dovodi u pitanje, jedan učesnik smatra da je bilo pogrešno da se ukida rasna podjela u školama u SAD, evangelistički ukrajinski poslanik parlamenta Pavlo Ungurjan želi „evropski Biblijski pojas od Italije, preko Rumunije, Hrvatske, Mađarske pa do Ukrajine". Stalno naglašavaju da je porodica temelj društva. To je tačno. Ali porodica je i temelj fašizma. Već prema tome kakvu sliku porodice neko ima.

 

Onaj ko smatra da je dobro da spram autoritarnog oca bude bespogovorno poslušan, vjerovatno će smatrati i da je ispravno imati vođu koji mimo demokratskih procesa odlučuje za narod. U porodičnoj slici čovjeka se odražavaju politička ubjeđenja i njegova podložnost totalitarnim ideologijama.

 

Diskurs lažljivosti

 

U oslanjanju na istoimenu pjesmu „Skorpionsa", moto kongresa glasi „Vjetar promjene" – i baš to žele i organizatori: udar vjetra koji će oduvati liberalne zapadne demokratije.

 

Učesnici ne cijene mnogo politiku u zemljama poput Švedske, Norveške ili Južne Koreje koje srazmjerno dobro prolaze na indeksima ravnopravnosti žena i muškaraca. Ne, kao uzor se uzimaju zemlje poput Mađarske ili Brazila čije desničarske vlade vode nazadnu porodičnu politiku i u kojima etničke i seksualne manjine ne mogu da od države očekuju ništa dobro. I ministarke za porodicu Mađarske i Brazila su govorile na sastanku.

 

U goste spada i Radoš Pejović iz desnoradikalne srpske stranke Dveri koja glorifikuje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i ubijanje 8.000 muslimana smatra „oslobođenjem Srebrenice". Vrlo je to velik stepen lažljivosti kada takvi ljudi tvrde da hoće da štite „nerođeni život".

 

Napasti liberalnu Evropu

 

Nije slučaj to što se taj sastanak za umrežavanje održava malo pred izbore za Evropski parlament u jednoj od zemlja-osnivača EU. Organizatori time pokazuju da su ne samo male zemlje EU kao što je Mađarska, gdje je kongres održan 2017, uz pomoć stranke Fides, podložne desnoautoritarnom razvoju, već da je tome podložna – čitava Evropa.

 

Oni hoće da malo pred izbore napadnu liberalnu Evropu ne sa oboda, nego direktno u središtu. Uz podršku jedne vladajuće stranke četvrte po veličini zemlje EU. Jer, i Mateo Salvini iz Lige je bio na sastanku. Umrežavanje na desnom obodu, otvorena mržnja protiv homoseksualaca i napad na osnovna prava žena. Sve to sufinansiraju i italijanski poreski obveznici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI