Nezapamćen slučaj kršenja ljudskih prava dobio nastavak

Za jedan dan Slavko Mršević vraćen u školu, pa ponovo izbačen: Skandalozan odnos prema mladiću s autizmom!

Hronika 06.04.19, 14:36h

Za jedan dan Slavko Mršević vraćen u školu, pa ponovo izbačen: Skandalozan odnos prema mladiću s autizmom!
Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe

 

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.


Radi se o dječaku koji je mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora, a o čemu su pisali mediji iz cijelog regiona.


Bojan Bajić, javni zastupnik dječaka, komentarisao je za Buku stav Ministarstva, te znači li to da se Slavko u ponedeljak neće moći vratiti u školu.

 

Kaže nam da je potez Ministarstva i više nego čudan. Prvo zbog činjenice da su poništili nešto što ne piše u odluci Školskog odbora, drugo što je odluka donesena začuđujuće ekspresno kada se treba naštetiti djetetu. Trenutno nikome nije jasno može li Slavko u ponedeljak sjesti u školsku klupu.


„Postavlja se pitanje da li mi u Rudom možemo da tretiramo da odluka Školskog odbora, zapravo i nije poništena, da je poništeno nešto drugo o čemu govori  Ministarstvo. U toku dana razmotrićemo odluku da u ponedeljak zajedno sa Slavkovim roditeljima, porodicom i prijateljima, dođemo u školu sa odlukom Školskog odbora u kojoj jasno stoji da se Slavko može priključiti svom razredu kao posmatrač, bez ocjenjivanja i uz prisustvo personalnog stručnog asistenta kojeg su roditelji već obezbijedili. To je jedna od mogućih akcija koje ćemo razmotriti do ponedeljka, jer u cijeloj ovoj priči najvažniji je Slavko i niko od nas ga ne želi izložiti dodatnom stresu“, kaže za Buku Bojan Bajić, koji je cijelu hronologiju ovog slučaja objavio u svom jučerašnjem statusu na FB.

 

 

Ovaj slučaj je krajem prošlog mjeseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu. Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.


Podsjetimo, priča o Slavku Mrševiću je došla u fokus javnosti nakon što su mediji objavili da je rukovodstvo škole, nakon polugodišta 2015./2016. godine, Slavku onemogućilo nastavak školovanja. Nisu uvaženi ni nalazi Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, Obudsmena za djecu RS i Ombudsmena za ljudska prava BiH. Učenici škole peticijom su tražili Slavkov povratak, ali je Ministarstvo prosvjete RS podržalo odluku rukovodstva ustanove, a Slavka, u momentu kada je sa svojim drugarima trebao pohađati četvrti razred, uputilo da se upiše u prvi razred po prilagođenom programu za zanimanje bravar.

 

(6yka.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI