VIDEO/ Može smjestiti 250 vojnika

Prve snimke ogromne Putinove vojne baze na Arktiku: Zavirite u 'Sjevernu djetelinu'

Hronika 05.04.19, 20:23h

Prve snimke ogromne Putinove vojne baze na Arktiku: Zavirite u 'Sjevernu djetelinu'
Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a jedina samostojeća zgrada jest sićušna pravoslavna kapela udaljena 20-ak metara od središta baze

 

Ruska vojna baza naziva "Sjeverna djetelina" na otoku Kotelni jedna je od najnovijih vojnih ispostava u Rusiji, a smještena je vjerovatno na najmanje gostoljubivom području na planetu, piše CNN.

 

Kompleks u obliku trolista (djeteline) obojen u boje ruske zastave može smjestiti 250 vojnika i dovoljno zaliha da oni funkcioniraju godinu dana bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom.

 

Rusija izgradila 475 novih vojnih lokacija

 

"Sjeverna djetelina" smještena je u prostranom krajoliku zasljepljujuće bijele boje i bliže je Aljasci nego Moskvi. Jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio Putinovog projekta kojim želi ustoličiti svoju vojnu snagu diljem arktičke obale. Ruska vojska priopćila je kako je u posljednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog prolaza na istoku.

 

Ruska Sjeverna flota uselila se u bazu 2016. godine. Vojno osoblje ne mora se suočiti s oštrim arktičkim vremenskim uvjetima, osim ako nije na dužnosti izvan objekta. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a jedina samostojeća zgrada jest sićušna pravoslavna kapela udaljena 20-ak metara od središta baze.

 

Odbrambeni raketni sustavi

 

"Baza nadzire zračni prostor, provodi radarsku kontrolu i štiti sjeverni morski put", izjavio je bojnik Vladimir Pasechnik.

 

Baza je već opremljena obalnim obrambenim raketnim sustavima i raketnim sustavom srednjeg dometa Pantsir koji je prilagođen arktičkim uvjetima te koji može funkcionirati i na temperaturama do -50 stupnjeva Celzijevih.

 

Funkcija baze jest zaštita ruskih interesa na području koje brzo postaje geopolitička žarišna točka među zemljama koje imaju pravo na arktička područja. Rusija je u posjedu oko 50% ukupne arktičke obale.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI