Reagiranje Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa

Homofobni napad u Sarajevu je posljedica govora mržnje pojedinih javnih ličnosti! Zahtijevamo nultu toleranciju na nasilje!

Hronika 05.04.19, 18:47h

Homofobni napad u Sarajevu je posljedica govora mržnje pojedinih javnih ličnosti! Zahtijevamo nultu toleranciju na nasilje!
Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju i sankcionišu ovaj napad, kao i govor mržnje koji je do njega doveo, saopćeno je iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa

 

Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke povorke ponosa najoštrije osuđuje današnji homofobni napad koji se dogodio u Sarajevu, te poziva nadležne organe da u najkraćem roku identificiraju i kazne počinioce.

 

Prema dostupnim informacijama, nepoznate osobe su fizički napale i ozlijedile jednu LGBT osobu, dok je druga uspjela pobjeći. Jedan od napadača je već ranije prijetio napadnutoj osobi, tvrdeći da LGBTIQ osobe i najavljena Povorka ponosa vrijeđaju njegova vjerska ubjeđenja, što je i prijavljeno policiji.

 

- Ovaj napad je direktna posljedica intenziviranja govora mržnje u javnosti i na društvenim mrežama, a u čemu su učestvovale i pojedine javne ličnosti, nakon što je najavljena inicijativa za organiziranje prve Bh. povorke ponosa. Sve osobe, a posebno nosioci i nositeljice javnih funkcija, moraju biti svjesni i svjesne odgovornosti koju nose kada iznose lične stavove u javnom prostoru.

 

Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije BiH izričito zabranjuje poticanje na diskriminaciju LGBTI osoba, a Krivični zakon FBiH reguliše strožije kažnjavanje za krivična djela počinjena iz mržnje. Stoga očekujemo da nadležne institucije procesuiraju i sankcionišu ovaj napad, kao i govor mržnje koji je do njega doveo.
Povod za ovaj čin nasilja nije najava održavanja Bh. povorke ponosa nego homofobija i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama. Homofobno nasilje je prisutno i duboko ukorijenjeno u bosanskohercegovačkom društvu. Pažnja javnosti koju je privukla najava održavanja Povorke konačno baca svjetlo na ozbiljnost nasilja s kojim se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću.

 

Svim LGBTIQ osobama poručujemo da nisu same i da beskompromisno stojimo uz njih u solidarnosti. Zahvaljujemo se svima koji/koje pružaju podršku Organizacionom odboru Bh. povorke ponosa i LGBTIQ osobama, te poručujemo da ćemo sa još više energije i posvećenosti raditi na ostvarenju sigurnog prostora i jednakopravnosti za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI