Upućene inicijative

Sarajevo dobija tri nova parka, Safet Isović, Kemal Monteno i Jelena Vitas: Evo gdje se nalaze!

Hronika 04.04.19, 17:34h

Sarajevo dobija tri nova parka, Safet Isović, Kemal Monteno i Jelena Vitas: Evo gdje se nalaze!
Jelena Vitas je istaknuta učesnica Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac gdje je i ubijena

 

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je uručio predsjednici Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Veri Brigić dvije inicijative za imenovanje parkova na koje će biti upućene u dalju proceduru. 

 

Jedna od inicijativa načelnika Ajnadžića je da se park kod sarajevske Druge gimnazije imenuje prema prvaku tradicionalne narodne bosanske pjesme sevdalinke Safetu Isoviću, a druga da se park kod Austrijske kuće koji se nalazi između ulica Alipašina, Bolnička i Patriotske lige imenuje po najpoznatijem sarajevskom i bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu. 

 

Ajnadžić je podržao i ranije upućenu inicijativu da se park kod Bosanskog kulturnog centra u Ulici branilaca Sarajeva nazove po zaboravljenoj sarajevskoj heroini Jeleni Vitas, istaknutoj učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac gdje je i ubijena, saopćeno je iz Općine Centar. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI