Niu svi oduševljeni gradnjom

Blok 7 TE Tuzla: Još 50 godina zagađenja Tuzlanskog kantona

Hronika 02.04.19, 12:22h

Blok 7 TE Tuzla: Još 50 godina zagađenja Tuzlanskog kantona
Bosna i Hercegovina izdvaja stotine miliona eura godišnje kako bi subvencionirali ugalj, dok su energetska efikasnost i energija iz vjetra i sunca sistematski zanemareni

 

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su odobrili garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju bloka 7 termoelektrane "Tuzla". Nedavno su to učinili i poslanici u Predstavničkom domu FBiH. 

 

Delegati Doma naroda su, slijedeći primjer svojih kolega iz Predstavničkog doma u potpunosti ignorisali upozorenja Energetske zajednice koja je obavijestila BiH vlasti da ova garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, što je potvrdio sam EU Komesar za proširenje Johannes Hahn.

 

- Rezultat glasanja u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz da donosioci odluka uopšte ne vode brigu o dugoročnom interesu građana. Ovom odlukom su delegati osudili svoje sugrađane na još 50 godina zagađenja, igrajući ruski rulet sa njihovim životima - rekao je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju i dodao

 

- Pošto delegati očito nisu prihvatili ekonomske, pravne i moralne argumente koje su ponudili Evropska unija, Energetska zajednica i civilno društvo, postavlja pitanje koji su interesi presudili?

 

- Nažalost ovo nije prvoaprilska šala. Ovo glasanje je završni udarac za bosanskohercegovačku energetsku tranziciju koja je tek krenula. Ova odluka će osuditi zemlju na višedecenijsku ovisnost o uglju. Zašto su BiH donosioci odluka toliko odlučni u odbacivanju činjenice da alternative za ugalj ne samo da postoje već i da su konkurentne? - rekla je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže i zaključila, "Bosna i Hercegovina izdvaja stotine miliona eura godišnje kako bi subvencionirali ugalj, dok su energetska efikasnost i energija iz vjetra i sunca sistematski zanemareni. Obnovljivi izvori energije bi trebali biti nova norma, a ne samo "salata kao prilog glavnom jelu"".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI