Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra

Hronika 02.04.19, 10:52h

Jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra
Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam "Autism Speaks" iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

 

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, to udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma.

 

Na taj dan, cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu - prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama, saopćeno je iz Udruženja EDUS - Edukacija za sve.

 

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam "Autism Speaks" iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

 

Udruženje EDUS - Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

 

Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević je kazala da istraživački tim EDUS-a kontinuirano radi na razvoju novih instrumenata kako bi se unaprijedio sistem ranog rasta i razvoja u BiH.

 

EDUS je trenutno jedini pružalac usluga u BiH zasnovanih na naučnim metodama rada (rana detekcija, rana intervencija, predškolski program, vannastavni programi, te ljetna i zimska škola) za djecu u dobi od 18 mjeseci do osam godina. Trenutno se bori da pruži usluge za više od 130 djece, dok su mnogi na listi čekanja.

 

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu EDUS, kao ambasador akcije u BiH, cijeli će mjesec april, obilježiti prigodnim programima i treninzima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI