Na današnjoj sjednici

Dom naroda Parlamenta FBiH dao saglasnost i odobrio garanciju: Kreće izgradnja Bloka 7

Hronika 01.04.19, 18:15h

Dom naroda Parlamenta FBiH dao saglasnost i odobrio garanciju: Kreće izgradnja Bloka 7
Budući da je ranije odluku podržao i Predstavnički dom, stvoreni su uvjeti za realizaciju projekta za koji su zagovornici odluke rekli da je od javnog interesa i ogromnog značaja

 


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je većinom glasova (46 "za", dva "protiv" i tri "suzdržana") predloženu odluku da Federacija bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine radi namjeravane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

 

Budući da je ranije odluku podržao i Predstavnički dom, stvoreni su uvjeti za buduću realizaciju ovog projekta za koji su zagovornici rekli da je od javnog interesa i ogromnog značaja. 

 

Odluci oba doma prethodila je video-prezentacija na njihovim sjednicama o projektu. 

 

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić, obrazlažući detalje tokom te prezentacije, naveo je danas, kao i na februarskom zasjedanju Predstavničkog doma, sve što je dosad učinjeno u pripremnoj fazi, detalje o izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i potrebnih saglasnosti, kao i niz drugih elemenata o namjeravanoj gradnji Bloka 7. 

 

Tokom rasprave u oba parlamentarna doma, niko nije rekao da je protiv izgradnje, ali je kod pojedinih članova Predstavničkog doma, prije konačnog izjašnjavanja, bilo rezervi u pogledu nepoznanica o projektu, stavu Energetske zajednice i sl. Oni su izjavljivali da ne mogu olako dići ruku za kreditno zaduženje 'teško' više od milijardu KM dok ne budu imali odgovore na sva, njima nedovoljno jasna pitanja u tom času. Bezrezervni zagovornici odluke su, pak, obrazlagali da će ona biti istorijska jer će kreditni novac značiti korisno investiranje koje će očuvati energetsku stabilnost i nezavisnost FBiH odnosno BiH, stabilnost radnih mjesta u rudnicima uglja, a Tuzlacima osigurati mnogo čistiji zrak budući da je predviđeno gašenje većine dosadašnjih zastarjelih blokova Termoelektrane Tuzla te izgradnja novog po najsavremenijoj tehnologiji. 

 

Slični argumenti u prilog projektu gradnje izrečeni su i danas na sjednici Doma naroda. Jedine  sumnje tokom rasprave su izražene iz delegatskog kluba Hrvata, ali ne u smislu potrebe i svrsishodnosti samog projekta, već u smislu toga da li će protivni stavovi iz evropskih krugova proizvesti eventualne posljedice ne samo po Elektroprivredu BiH već i po brzinu evropskog puta države Bosne i Hercegovine. Evropski predstavnici su, naime, među protivnim argumentima navodili da elektrane na Balkanu emituju više štetnih čestica u zrak nego sve, mnogostruko brojnije termoelektrane u razvijenim evropskim zemljama. 

 

Iz Energetske zajednice su naznačili da garancija Federacije BiH u ovom slučaju ima elemente nedozvoljene državne pomoći, a Agencija za državnu pomoć u Bosni i Hercegovini negirala je potom tu tvrdnju. 

 

Iz Federalne vlade su naglašavali da je značaj projekta ogroman. 

 

Preduzeće Elektroprivreda BiH je doznačilo da su od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, svi sazivi Vlade Federacije BiH i Federalnog Parlamenta kontinuirano podržali Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla u svim njegovim fazama kao projekat od strateškog interesa za Federaciju BiH i koji, kao takav, nema alternativu. 

 

Opredjeljenje Federacije BiH za Projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanjem budućeg deficita električne energije, koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije, navedeno je također iz Elektroprivrede BiH.   

 

Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BiH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice, naznačila je Elektroprivreda BiH. 

 

Iskazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH, ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu. Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH, naveli su iz preduzeća Elektroprivreda BiH. 

 

Prema informaciji koja je prezentirana članovima Parlamenta iz tog reduzeća, kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 treba da iznosi oko 614 miliona eura.  

 

Vraćanje kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom. 

 

Ovom odlukom je okončano današnje zasjedanje Doma naroda.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI