novinari ga stjerali u ćošak

Deset dana nakon svih: Konačno znamo i šta Dragan Čović misli o presudi Radovanu Karadžiću

Front 01.04.19, 12:56h

Deset dana nakon svih: Konačno znamo i šta Dragan Čović misli o presudi Radovanu Karadžiću
"Što se tiče Vlade FBiH mi razgovaramo sa svim partnerima kako bismo napravili jedan plan i program i prva tačka mora biti izborni zakon"

 

Danas je održana sjednica HNS-a, a nakon koje se medijima obratio Dragan Čović kazavši da koje su teme bile zastupljene na dnevnom redu - piše N1

 

"Pet tačaka na dnevnom redu. Usvojili smo Poslovnik o radu, imenovali glavnog sekretara gospodina Ljubića, i ono što je bilo interesantno, priča je bila oko političke situacije. Čim HNS uspostavi jedan od tih odjela, otvorićemo jednu veliku javnu tribinu o Izbornom zakonu. Dogodine su izbori lokalni i želimo završiti priču ove godine kako bi se izbori održali i u Mostaru", kazao je Čović i dodao:

 

"Upoznali smo se sa političkim problemima, radu sa partnerima i trenutno razgovaramo o Marakeškom sporazumu, migrantima u BiH".

 

"Što se tiče VM BiH, mislim da je sve spremno. Izjava koja je trebala iskompenzirati sva ta uvjetovanja je usaglašena između tri bloka i sad smo došli u fazu da razgovaramo o raspodjeli resora. Čekam ovih dana da što prije sjednemo da ne bi došli u druge probleme oko popuna resora. Tu ne vidim nikakve tehničke probleme", smatra Čović.

 

Dodao je još:

 

"Što se tiče Vlade FBiH mi razgovaramo sa svim partnerima kako bismo napravili jedan plan i program i prva tačka mora biti izborni zakon".

 

Sabor HZ HB?

 

"Zanimljivo je da 20 i kusur godina organiziranja i ponovnog pokretanja udruženja Herceg Bosna. To je redoviti sabor, tu sam pozdravio i vrlo precizno kazao da tamo gdje nije bila HZ HB, hrvatskog naroda i nema. To neka bude odgovor šta je za poziciju BiH značila tadašnja vlast. To što neko kaže "tzv", to je bila institucija koja je do kraja ugrađena u Dejtonski i Washingtonski sporazum. To ne sugerira bilo kakav odnos prema povijesti, kada sam ja osobno u pitanju, govorio sam u svoje ime. To je stav koji ću tisuću puta ponoviti ako treba, bez želje da ikoga povrijedim".

 

Parada ponosa i presuda Karadžiću?

 

"Ja sam pobornik apsolutno svih različitosti, to je personalna stvar. Svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost", kazao je na pitanje o održavanju Parade ponosa u BiH.

 

"Svaki zločinac je zločinac ako je tome presudio sud, ja nisam taj koji sudi. Druga stvar je kako ko doživljava presudu. Svako onaj ko je činio zlodjela, morati će odgovarati. Mnogo još ljudi hoda zemljom, a žrtve su pod zemljom. Jednom sam još rekao da svaka majka isto plače".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI