Očekuju javno izvinjenje

Profesor Zarije Seizović izvrijeđao Željka Komšića, iz DF-a poručili: Ovo je primitivni uličarski pokušaj glumljenja avangarde!

Front 29.03.19, 17:17h

Profesor Zarije Seizović izvrijeđao Željka Komšića, iz DF-a poručili: Ovo je primitivni uličarski pokušaj glumljenja avangarde!
Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić

 

Danas je u Neumu održan skup pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope o temi „Konsolidacija parlamentarne demokratije“. Skup će ostati upamćen po incidentu koji je izazvao profesor doktor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, saopšteno je iz Demokratske fronte.

 

Naime, navedeni profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.

 

Nakon ovog ispada, i nakon što je upozorio Seizovića na neprimjerenost uvredljivih kvalifikacija koje je iznio, predstavnik Demokratske fronte gospodin Mahir Mešalić demonstrativno je napustio ovaj skup, saopšteno je iz Demokratske fronte.

 

Tim povodom reagovao je i Dr. Zlatan Begić koji je dao slijedeći komentar:

 

- Riječ je o prvoklasnom skandalu, potpuno neprimjerenom vrijeđanju i primitivizmu, pa se postavlja pitanje da li je pojedincima uopšte mjesto na takvoj vrsti skupova, a pogotovo da li im je mjesto u akademskoj zajednici. Izgleda da su se neki pojedinci koji formalno čine akademsku zajednicu potpuno izgubili u propuhu unutar sarajevskog trougla na relaciji Pale-Toranj-Zapadni Mostar. Po mom mišljenju, a i lično poznavajući neke od njih, uglavnom je riječ o  ljudima koji imaju izuzetno visoko mišljenje sami o sebi, a što ja ne bih da komentarišem. Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić. Sve to bez preuzimanja ikakve odgovornosti s obzirom na silnu vlastitu pamet na koju nas takvi stalno i neskromno upozoravaju – ponekad prostačkim FB statusima, a nekad i kafanskim ispadima na konferencijama u organizaciji ovih ili onih institucija ili fondacija, što su uglavnom i njihovi krajnji dometi kada je riječ o društvenom djelovanju. Ovdje nije riječ o drugačijem mišljenju, nisam siguran niti da je riječ o nekoj vrsti patološke mržnje prema vlastitom gradu, državi, narodu kojem pripadaju, te prema onima koji se bore za univerzalne civilizacijske građanske vrijednosti – što bi trebalo i moralo biti najbliže i najrazumljivije upravo akademskoj zajednici, po mom mišljenju ovdje je riječ o pukom prostakluku, odsustvu elementarnog odgoja, te o potrebi isticanja vlastite bitnosti kroz primitivni uličarski pokušaj glumljenja nekakve avangarde i mangupluka, ali uz izraženi konformizam i obavezno bez preuzimanja ikakve odgovornosti - osim za stajling i izbor menija. Sramotno, i potpuno neprimjereno, uličarsko ponašanje, bez odgovornosti za javno izrečenu riječ ili kvalifikaciju - kazao je Begić.

 

- Od organizatora ovog skupa očekujemo javno izvinjenje, jer tolerisanje ovakvih uvredljivih ispada i prostačkog ponašanja od strane pozvanih učesnika usmjerenog na nosioce najviših državnih funkcija u BiH smatramo omalovažavanjem i napadom na institucije BiH - zaključeno je iz Demokratske fronte

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI