Novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju BiH

Kako je policajac Elvedin Jusić unio pivo u avion, napao stjuardesu i ugrozio ekstradiciju?

Hronika 29.03.19, 08:20h

Kako je policajac Elvedin Jusić unio pivo u avion, napao stjuardesu i ugrozio ekstradiciju?
Ovo je prvi slučaj u istoriji GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj

 

Na vidjelo izlaze novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju (GP) BiH.

 

Avaz saznaje da su naređeni detaljna istraga i saslušanje na desetine osoba kako bi bilo utvrđeno kako je granični policajac Elvedin Jusić pijan u avionu "Austrian Airlinesa" na letu za Beč napao stjuardesu, koju je uhvatio za stražnjicu i vrijeđao, te umalo izazvao i tuču.

 

Uz to što je teško narušio ugled institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša iz Budimpešte u Sarajevo. Guduraš je osoba koju traži Okružni sud u Prijedoru zbog više teških krađa, a uhapšen je nedavno u Mađarskoj.

 

Ovo je prvi slučaj u istoriji GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj.

 

Istražuje se i odgovornost čelnika Jedinice Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića te šefa Odsjeka za međunarodnu saradnju Emira Tanovića.

 

Avaz piše da je Jusić već ranije imao probleme s alkoholom, ali da je uprkos tome, odlukom Čorbića, poslan na izvršenje ekstradicije.

 

Utvrđuje se kako je uopšte moguće da je u avion unio četiri piva.

 

"Dva su mu oduzeli, zbog čega je i napravio incident", rečeno je iz Granične policije.

 

No, sporno je i to zašto je donesena odluka o nastavku ekstradicije, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratioca, s obzirom na narušavanje bezbjednosnih procedura.

 

"Umjesto da se sve stopira i ekstradicija prolongira, odlukom čelnika Jedinice s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je ogroman sigurnosni rizik bio", kaže sagovornik Avaza. 

 

List je juče pokušao stupiti u kontakt s Jusićem, ali je rečeno da on bez odobrenja čelništva GPBiH ne može davati izjave. Zvanično, protiv njega je pokrenut postupak.

 

Direktor Jedinice na Aerodromu Čorbić izjavio je da nema komentara i da, takođe, nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI