Bh. lideri ignorišu, nema zaustavljanja projekta Blok 7

Hahn opet upozorio: BiH ima pravo razvijati energetsku mrežu, ali nipošto to ne smije raditi kroz termoelektrane!

Front 28.03.19, 21:16h

Hahn opet upozorio: BiH ima pravo razvijati energetsku mrežu, ali nipošto to ne smije raditi kroz termoelektrane!
Mi govorimo o 3.000 smrtnih slučajeva koje imate na godišnjem nivou, 8.000 djece oboljeva od bronhitisa upravo zbog ovih stvari, kazao je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje

 

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn poslao je jasnu poruku bh. liderima. Reforme, reforme i opet reforme su jedini put naprijed. Vlast mora biti formirana kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti put prema Briselu nakon izrade mišljenja o kandidatskom statusu. Ovo mišljenje bi trebalo biti gotovo do kraja maja, ali to ne znači da će BiH kandidatski status dobiti do kraja ove godine, izvještava N1.

 

Bosna i Hercegovina ima pravo da razvija svoju energetsku mrežu, ali nipošto to ne smije raditi kroz termoelektrane koje zagađuju zrak, evropska je poruka. Također se u budućnosti mora ulagati više u obnovljive izvore energije, poruka je Johannesa Hahna.

 

"Poznato vam je da na području Zapadnog Balkana imamo 16 termoelektrana koje koriste ugalj i koje zagađuju zrak više nego 250 i više sličnih termoelektrana skupa na području Evropske unije. Mi govorimo o 3.000 smrtnih slučajeva koje imate na godišnjem nivou, 8.000 djece oboljeva od bronhitisa upravo zbog ovih stvari", kazao je Hahn.

 

Ministar vanjske trgovine Mirko Šarović, ali i lideri političkih stranaka Hahnu su odgovorili da i pored upozorenja - nema zaustavljanja projekta u Tuzli. Lideri 19 političkih stranaka s Hahnom su razgovarali o mogućnosti potpisivanja novog reformskog dokumenta, ali se to nije desilo, niti će se čini se uskoro desiti.

 

"Papir nažalost danas nismo potpisali. SDA je bila spremna da ga potpiše. Za neke je on nedovoljno precizan, za neke on ima bespotrebne i neprihvatljive formulacije, ali evo svi su prihvatili da je on dobra baza za nastavak razgovora i da on mora biti obuhvatniji i precizniji", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

 

"Mi danas nismo uopšte govorili o izjavi na način da je ona ponuđena kao dokument i o njoj smo razgovarali kao o nacrtu. U njoj ima naravno prihvatljivih elemenata i nekih dijelova koji ne moraju biti tako formulisani. Nećemo uopšte o tome govoriti, to nama nije ni važno. Danas smo čuli jednu konstataciju, a to je da je i gospodin Hahn zaključio da je u Bosni i Hercegovini od 2015. godine do danas načinjen napredak koji je vidljiv ali nije dovoljan da bi mogli reći da trebamo prestat činit napore da stvari uređujemo na bolji način", kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

 

"Smatramo da nije u redu da se teret odgovornosti raspoređuje na poziciju i opoziciju i vrlo jasno smo podvukli da sve ono što je evropski put Bosne i Hercegovine i da NATO put Bosne i Hercegovine će imati našu podršku, ali da ispadamo smiješni sami sebi da potpisujemo nešto što nerealiziramo", kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

 

"Imao sam priliku da kažem gospodinu Hahnu da smo mi jedna veoma čudna zemlja gdje vlast iz godine u godinu priču kako povećava ekonomski rast. S druge strane kako iz godine u godinu sve je veće i veće zaposlenje naših građana, a ustvari činjenica je da iz godine u godinu sve veći broj ljudi odlazi", kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

 

Hahn je najavio da iduće sedmice u Bosnu i Hercegovinu stiže posebna komisija koju će voditi njemački sudija Reinhard Priebe koja će se baviti stanjem u pravosuđu. Jedan od razloga za dolazak ove komisije su i slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

 

"Ja sam ga zamolila da ako može da dođe nezavisni tim istražilaca da urade istragu o istrazi kako kaže Ifet Feraget i da se istraga o ubistvu Davida Dragičevića prebaci na državno Tužilaštvo", kazala je Suzana Radanović.

 

"Baš nas je iznenadilo što sve zna dobro je upućen i želi da bude upućen i ne želi samo da prati onako. Rekao nam je da suosjeća i kao otac i kao djed. Znači hoće da zna, poslat će komisiju. Vidjeli su šta je pravosuđe. Mi smo naravno iznijeli svoje probleme i rekli mu da je korupcija u bh. pravosuđu, ali i kakvo je stanje u VSTV-u", dodao je Muriz Memić.

 

Na pitanje kako BiH na putu prema EU ako ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava posebno onog u slučaju Sejdić-Finci, Hahn je kazao kako će toj temi biti posvećena posebna pažnja. Neće imati ulogu u dodjeli kandidatskog statusa, ali hoće kada se bude govorilo o članstvu u Uniji.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI