Nakon višemjesečne istrage

U toku akcija FUP-a zbog prevara na Facebooku: Nekoliko osoba uhapšeno!

Hronika 27.03.19, 16:30h

U toku akcija FUP-a zbog prevara na Facebooku: Nekoliko osoba uhapšeno!
Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona Široki Brijeg

 

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon višemjesečne istrage, započeli realizaciju zajedničke operativne akcije kodnog naziva „Freud“. 

 

Akteri slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima - ucjena i prevara Krivičnog zakona FBiH. 

 

Operativna akcija provodi se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona. 

 

U sklopu te akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča, Republika Srpska, te su lišene slobode četri osobe iz Foče inicijala: N.D., M.D., D.V. i B.M., koji će uz pratnju policijskih službenika Sektora uniformisane policije FUP-e, iz PU Foča biti sprovedeni u prostorije Federalne  uprave policije u Mostaru, gdje će nad njima biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

 

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz spomenutih krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugim predmetima. 

 

Za osobe protiv kojih se poduzimaju spomenute aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više krivičnih djela na način da su koristeći faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata. 

 

Osumnjičeni su facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije sa navedenih profila prihvatale kao istinite. 

 

Nakon što bi uspostavili kontakt sa potencijalnim žrtvama iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili saradnju sa njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju saradnju, te na taj način od istih dobijali veće novčane iznose. 

 

Aktivnosti na realizaciji operativne akcije se nastavljaju, saopćeno je iz FUP-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI