Na današnjoj sjednici

UO UIO-a odgovorio Tužilaštvu BiH: Odbacujemo Novalićeve tvrdnje da je FBiH na gubitku 32 miliona KM

Front 27.03.19, 15:43h

UO UIO-a odgovorio Tužilaštvu BiH: Odbacujemo Novalićeve tvrdnje da je FBiH na gubitku 32 miliona KM
UO UIO dobio je zahtjev Tužilaštva BiH za izjašnjenje o okolnostima donošenja Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarina za autoceste jer se u kaznenoj prijavi premijera Novalića navodi da su ministri Bevanda i Milićević počinili kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti prilikom donošenja ove privremene odluke

 

Upravni odbor Uprave za indirektno (UIO) oporezivanje na zahtjev Tužilaštva BiH izjašnjavao se na današnjoj sjednici o navodima krivične prijave koju je podnio premijer Federacije BiH Fadil Novalić protiv predsjedavajućeg UO Vjekoslava Bevande i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević.

 

Podsjećamo, federalni premijer Fadil Novalić isticao je da je zbog Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio u julu 2018. godine Federacija BiH oštećena za 32 miliona KM na godišnjem nivou i to samo od putarina.

 

UO UIO dobio je zahtjev Tužilaštva BiH za izjašnjenje o okolnostima donošenja Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarina za autoceste jer se u kaznenoj prijavi premijera Novalića navodi da su ministri Bevanda i Milićević počinili kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti prilikom donošenja ove privremene odluke.

 

- Tokom diskusija na sjednici utvrđeno je da je dnevni rad prilikom donošenja odluke usvojen jednoglasno i da je odluka usvojena u skladu s Poslovnikom i propisanim procedurama o čemu postoje zapisnici sa četiri glasa „za“. Na današnjoj sjednici većinom glasova je usvojeno mišljenje koje će biti dostavljeno Tužilaštvu BiH, kako je od Upravnog odbora i zatraženo iz ove pravosudne institucije - saopšteno je iz UO UIO-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI