U Beogradu u 92. godini života

Preminuo ljekar koji je Josipa Broza gledao kako umire: 'Tito je pred kraj buncao, pjevao na ruskom i sanjao Kineze...

Nedjeljni magazin 26.03.19, 20:16h

Preminuo ljekar koji je Josipa Broza gledao kako umire: 'Tito je pred kraj buncao, pjevao na ruskom i sanjao Kineze...
Tito je umro 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, a na respiratoru je bio posljednjih 68 dana života. Hranu je dobijao infuzijom. Dr. Predrag Lalević skinuo ga je s aparata koji su ga držali na životu

 

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je 16 godina s predsjednikom SFRJ Josipom Brozom bio na 106 putovanja u inostranstvu i koji je 4. maja 1980, isključio sa aparata doživotnog predsjednika Jugoslavije, preminuo je u Beogradu u 92. godini života.

 

Tito je umro 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, a na respiratoru je bio posljednjih 68 dana života. Hranu je dobijao infuzijom. Dr. Predrag Lalević skinuo ga je s aparata koji su ga držali na životu.

 

Broz je posljednja četiri mjeseca bio u bolnici u Ljubljani gdje se čitav konzilijum ljekara borio za život doživotnog predsjednika SFRJ. Predrag Lalević tvrdi da je Titovo zdravlje, osim trovanja hranom u Egiptu 1964. godine i upale pluća godinu dana kasnije u Bugarskoj, bilo dobro.
 

 
- Najviše je patio od reumatskih bolova u nogama, zbog kojih se, dok je hodao, podupirao štapom. Na dočeku 1980. godine u vojnom lovištu u Karađorđevu postalo je očito da mu je kretanje bolno, pa smo stoga odlučili da Tito smjesta ode u ljubljanski Klinički centar – rekao je dr Lalević.


Pred smrt je, kaže Lalević, Tito pjevao na ruskom i sanjao Kineze.


- U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, poslije izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilijuma, dežurni ljekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio – ispričao je svojevremeno dr. Lalević.


Kako je dodao, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj.


– Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu liniju, znak da je srce prestalo da kuca. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na šta je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pejsmejker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu – prisjetio se specijalista kome je trebalo šest mjeseci da se potpuno oporavi nakon Titove smrti.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

BLIN
KOMENTARI