Odgovor će uslijediti uskoro

Lideru SDS-a ponuđeno mjesto u Vijeću ministara BiH: 'Jako je bitno da nisu u pitanju politički trikovi'

Front 26.03.19, 19:51h

Lideru SDS-a ponuđeno mjesto u Vijeću ministara BiH: 'Jako je bitno da nisu u pitanju politički trikovi'
Prethodno su na Dodikov poziv održani sastanci SNSD-a i PDP-a, koji će početkon naredne sedmice saopćiti konačnu odluku o eventualnom učešću u vlasti na nivou BiH

 

Srpska demokratska stranke (SDS) će na svojim partijskim organima vrlo brzo zauzeti stav o eventualnom učešću u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zajedno s Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s kojim, ako se to dogodi, žele partnerski odnos, a ne političke trikove.

 

SNSD je lideru SDS-a Vukoti Govedarici ponudio ministarsko mjesto u toj bh. instituciji.

 

-Dobili smo ponudu da imamo jednog ministra u Vijeću ministara i delegacija SNSD-a smatra da to treba da bude predsjednik SDS-a. Iskren da budem, nisam baš oduševljen tim pristupom, jer smatram da ne možemo jedni drugima da zadiremo u bilo kakva personalna rješenja, već da oni budu predmet stranaka - ustvrdio je on.

 

Govedarica je rekao novinarima da, ukoliko uđu zajedno u vlast, žele da budu ravnopravni partneri.

 

-Jako je bitno da nisu u pitanju politički trikovi, već da to bude zaista jedno političko jedinstvo. Ako ga ne možemo postići, onda ulazimo u domen jednoumlja, koje nije potrebno SDS-u – ustvrdio je predsjednik SDS-a.

 

Dodao je da će, bez obzira da li bili u vlasti na nivou BiH ili ne, zastupati interese RS i zajednički donositi odluke.

 

Tvrdi da nemaju različite stavove o MAP-u.

 

Nakon sastanka, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da bi volio da odgovor SDS-a bude učešće u Vijeću ministara, a da je ta stranka preuzela obavezu da naredne sedmice da jasan odgovor.

 

Predložili su, kaže, ministarsko mjesto za lidera SDS-a, jer smatraju da najodgovorniji ljudi političkih partija treba da budu uključeni, a na SDS-u je da odgovori na ponudu.

 

Ako i ne budu zajedno u Vijeću ministara, kaže, želi da se nastavi saradnja kada je u pitanju nivo BiH, s ciljem stabilizacije i jačanja RS.

 

Na sastanku je rečeno da se RS ne odriče neposrednog izbora članova Predsjedništva BiH, a bilo je riječi o izmjenama Izbornog zakona i o javnom servisu, te je ponovljeno da će kasnije biti formirana parlamentarna komisija za praćenje rada svih digitalnih emitera.

 

SDS traži i da se usvoji zakon o ispitivanju porijekla imovine, dok SNSD smatra da takvi zakoni u RS već postoje i da to ne smije da se pretvori u svojevrsnu hajku.

 

Prethodno su na Dodikov poziv održani sastanci SNSD-a i PDP-a, koji će početkon naredne sedmice saopćiti konačnu odluku o eventualnom učešću u vlasti na nivou BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI