Sud BiH donio nepravomoćnu presudu

Milan Bogdanović oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici

Hronika 25.03.19, 13:44h

Milan Bogdanović oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici
Bogdanović je oslobođen optužbe da je kao komandir 6. čete Posebnih jedinica policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, odgovoran za zarobljavanja muškaraca Bošnjaka, i njihovo odvođenje na razne lokacije, te omogućavanje drugima da ih zlostavljaju i ubijaju

 

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Milana Bogdanovića optužbi za zločine počinjene u vrijeme napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995.

 

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza za ubistva, prisilno preseljene, nezakonito zatvrarannje i prisilne nestanke.

 

Bogdanović je oslobođen optužbe da je kao komandir 6. čete Posebnih jedinica policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, odgovoran za zarobljavanja muškaraca Bošnjaka, i njihovo odvođenje na razne lokacije, te omogućavanje drugima da ih zlostavljaju i ubijaju.

 

- Nijedan svjedok nije vidio ni čuo da je optuženi preduzeo neku radnju iz optužnice niti da je naredio pripadnicima 6. čete nešto tako, odnosno Tužilaštvo nije dokazalo da su pripadnici te čete učestvovali u zarobljavanju, sprovođenju i omogućavanju drugima da ubijaju muškarce - kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković.

 

Bogdanović je oslobođen i druge tačke optužnice koja ga je teretila, da je kao komandir Policijske stanice u Skelanima, odgovoran za zatvaranje i nestanak bošnjačkih civila.

 

Bogdanović je optužen da je nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo ga tereti da je učestvovao u progonu – ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestankom civila.

 

Na ovu presudu je dozvoljena žalba, javio je BIRN BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI