naselju se vraća prijeratni sjaj

Završena obnova zgrade 'Pancirka', simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva

Hronika 24.03.19, 13:27h

Završena obnova zgrade 'Pancirka', simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva
U sklopu radova urađena je kompletna termo-fasada, zamijenjena stolarija, kao i popločanje platoa ispred zgrade, gdje je postavljen slobodnostojeći pano na kojem će se nalaziti historijski podaci o ratnoj ulozi i stradanju "Pancirke

 

Završena je obnova zgrade "Pancirka", simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja. 

 

U sklopu radova urađena je kompletna termo-fasada, zamijenjena stolarija, kao i popločanje platoa ispred zgrade, gdje je postavljen slobodnostojeći pano na kojem će se nalaziti historijski podaci o ratnoj ulozi i stradanju "Pancirke. 

 

Iako je projektom bilo planirano da se "ratni ožiljci“ sačuvaju postavljanjem staklenih ploha kroz koje bi se zadržali autentični ostaci rupa od granata i metaka, građani se s takvim tehničkim rješenjem nisu složili, bojeći se da bi moglo doći do narušavanja termo-izolacije i prodiranja vode u stanove. 

 

Zbog toga je urađeno drugo rješenje, te je na zgradi postavljen pano koji kroz fotografije podsjeća na period 1992-1995. godine, na ratna razaranja i na ono šta su ova zgrada i stanovnici Dobrinje pretrpjeli tokom agresije na našu zemlju. 

 

Danas, skoro dvije i po decenije nakon rata, ovaj dio naselja poprimio je sasvim novi izgled i vraća mu se prijeratni sjaj, saopćeno je iz Press Općine Novi Grad Sarajevo. 

 

"Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane i važila je za jednu od najviše oštećenih zgrada u općini Novi Grad. 

 

Vrijednost radova je 714.871 KM. Sufinansiralo ih je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 200.000 KM, dok je Općina osigurala preostali iznos.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI