Odobreno na samitu u Briselu

EU: Brexit se odlaže do 22. maja, ukoliko se usvoji dogovor

Front 21.03.19, 20:43h

EU: Brexit se odlaže do 22. maja, ukoliko se usvoji dogovor
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da ako britanski parlament ponovo naredne sedmice odbaci prijedlog premijerke Therese May o sporazumu o Brexitu, lideri EU će morati ponovo da se sastanu na novom samitu sljedeće nedjelje

 

Evropska unija će odobriti produženje Brexita do 22. maja ukoliko britanski parlament usvoji sporazum o Brexitu iduće nedjelje, navodi se u nacrtu saopštenja 27 država članica EU nakon današnjeg samita u Briselu.

 

Kako se dalje navodi, produženje nakon 22. maja nije moguće, uzimajući u obzir činjenicu da Velika Britanija neće učestvovati u evropskim izborima.

 

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u četvrtak kako ne želi da Brexit bude odgođen iza 18. aprila, jer bi u tom slučaju Velika Britanija učestvovala na evropskim izborima u maju.

 

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da ako britanski parlament ponovo naredne sedmice odbaci prijedlog premijerke Therese May o sporazumu o Brexitu, lideri EU će morati ponovo da se sastanu na novom samitu sljedeće nedjelje.

 

"Britanija se kreće ka scenariju odlaska iz EU bez sporazuma ukoliko britanski parlament treći put bude glasai protiv predloga britanske premijerke Therese May", izjavio je danas predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

 

Britanska premijerka Theresa May zatražila je od EU da odgodi datum Brexita, prvobitno zakazan za 29. mart, na 30. juni.

 

Brexit će koštati Evropsku uniju do 40 milijardi evra godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je studija njemačke Fondacije "Bertelsmann".

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI