Nezvanično iz vrha stranke

Demokratska fronta ulazi u pregovore oko formiranja vlasti sa SDA, SNSD-om i HDZ-om?!

Front 21.03.19, 18:09h

Demokratska fronta ulazi u pregovore oko formiranja vlasti sa SDA, SNSD-om i HDZ-om?!
Vlast u državnom parlamentu i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, što je ekvivalent državnoj vladi, činit će etnonacionalne partije SDA, SNSD i HDZ, a od 7. oktobra, kada su održani Opći izbori u BiH, tražio se i četvrti partner, kako bi parlamentarna većina bila stabilnija

 

Demokratska fronta (DF) krenut će u pregovore oko eventualnog formiranja vlasti na državnom nivou zajedno sa SDA, SNSD-om i HDZ BiH, kao i na nivou Federacije BiH, potvrdilo je za novinsku agenciju Patria više sagovornika iz vrha te stranke, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

 

Ta vijest bi trebala biti zvanično potvrđena ove ili početkom naredne sedmice.

 

"Da li ćemo ući u vlast, ovisi od samih pregovora", rekao je Patriji jedan od sagovornika.

 

Vlast u državnom parlamentu i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, što je ekvivalent državnoj vladi, činit će etnonacionalne partije SDA, SNSD i HDZ, a od 7. oktobra, kada su održani Opći izbori u BiH, tražio se i četvrti partner, kako bi parlamentarna većina bila stabilnija.

 

Brojni analitičari su ranije komentarisali da taj četvrti partner treba biti jedna od stranaka lijeve orijentacije, kako bi se stvorila protuteža etnonacionalnim strankama, koje bi zemlju mogle dodatno odvesti u krivom smjeru budu li same upravljale procesima u Bosni i Hercegovini.

 

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka (NS), koje su sa DF-om formirale neformalnu koaliciju lijevih i građanskih stranaka "BH Blok", već su odbile ući u vlast, opredjeljujući se za opoziciju u naredne četiri godine, pravdajući svoj potez time da ne žele biti dio vlasti u kojoj su i nacionalne stranke.

 

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je nedavno za podgoričku “Pobjedu” da logika 'vječne opozicije' ljevicu bi mogla doći glave”, te da se potrebno uhvatiti u koštac sa problemima, a ne izmicati se od njih. Sarajevski politički magazin “Start” objavio je prošle sedmice intervju s Komšićem pod naslovom “Događaji nas tjeraju u vlast”, dok je sam Komšić rekao da su ljudi u DF-u “spremni da uđu u borbu.”

 

Ivo Komšić, profesor sa Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine izjavio je nedavno za Federalnu televiziju da se “namjestila prilika da nacionalne stranke ne mogu formirati vlast same”, dodajući da tu priliku trebaju iskoristiti stranke okupljene oko BH boka, kako bi se zaustavile retrogradne politike u BiH ali i one iz susjednih zemalja koje, kako je rekao, nasrću na teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

“Stvari za koje se zalaže BH blok nama trebaju odmah, a ne za četiri godine”, rekao je profesor Komšić, dodajući da bi vlast bez lijevih partija oslabila i ulogu Željka Komšića koju on, kao političar evropskih shvatanja, sada ima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.
 

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović smatra da se ulazak DF-a u vlast ni u kojem slučaju ne treba promatrati kao beneficija učešća u izbornom procesu zemlje. On je rekao da je ulazak DF-a u vlast sa nacionalnim strankama u Bosni i Hercegovini naizbježan, nema alternativu, ukoliko se žele blokirati negativni trendovi u društvu, koje u zemlji produkuju etnonacionalne politike. Bosna i Hercegovina, rekao je Bećirović, nema mogućnost vanrednih izbora, pa bi, dodao je, bilo vrlo opasno prepustiti vlast samo nacionalnim strankama i u naredne četiri godine.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI