Zbog utaje poreza i lažnih računa

Poznata imena pet osoba uhapšenih u policijskoj akciji 'Kasa': Kako su 'pali' vlasnici sarajevskih kafića i restorana

Hronika 21.03.19, 17:11h

Poznata imena pet osoba uhapšenih u policijskoj akciji 'Kasa': Kako su 'pali' vlasnici sarajevskih kafića i restorana
Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, pripadnici te policijske agencije izvršili su pretrese na 30 lokacija na području KS

Pet osoba od ukupno 12, koliko ih je uhapšeno u akciji kodnog naziva „Kasa“, predano je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a ostalih sedam se još nalaze na kriminalističkoj obradi u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je Feni i Kantonalnom tužilaštvu.

 

Među osobama koje su lišene slobode su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se bavile servisiranjem fiskalnih kasa, a koji se sumnjiče za poreznu utaju, zloupotrebu položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

 

Osumnjičeni se terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

 

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, pripadnici te policijske agencije izvršili su pretrese na 30 lokacija na području KS.

 

Prema nezvaničnim informacijama koje mediji prenose, u Tužilaštvu se već nalaze Ines Juretić, odgovorna osoba firme Inspirit d.o.o. koja se bavila servisiranjem fiskalnih kasa i softverom, kao i vlasnici „Portofina“ Džemail Selimanović i Oleg Krautblatt, te vlasnik restorana „Luka“ Željko Ljubas i vlasnik „Metropolisa“ Nedžad Rašidagić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI