Nakon stravičnog masakra

Erdogan suludom izjavom razljutio Novozelanđane: Naš potpredsjednik vlade odlazi u Tursku kako bi razjasnio stvari - oči u oči!

Front 20.03.19, 09:32h

Erdogan suludom izjavom razljutio Novozelanđane: Naš potpredsjednik vlade odlazi u Tursku kako bi razjasnio stvari - oči u oči!
Peters je ranije pozvao Tursku da prekine emitiranje snimki zločina iz Christchurcha koje je počinitelj emitirao na Facebooku jer time, kako je rekao, ugrožava živote Novozelanđana u inozemstvu

 

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je u srijedu da ministar vanjskih poslova Winston Peters putuje u Tursku kako bi razjasnio komentare turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vezane uz masakr u Christchurchu, koji je on nazvao elementom u sklopu urote protiv Ankare, piše Jutarnji.hr.

 

Australac Brenton Tarrant (28), u ime bjelačkog rasizma, ubio je 50 vjernika dok su se u petak molili u dvjema džamijama u Christchurchu.

 

Erdogan je pozvao u utorak Novi Zeland da vrati smrtnu kaznu u pravosudni sustav nakon tog pokolja u džamijama i upozorio da će se Turska pobrinuti za počinitelja ako to Novi Zeland propusti učiniti.

 

Ustvrdio je i da je napadač prijetio Turskoj te njemu osobno i da želi izbaciti Turke iz sjeverozapadnog dijela zemlje koji je po Tarrantu europsko područje. Najveći turski grad Istanbul leži na dva kontinenta koje dijeli Bospor.

 

Ardern je rekla da će Peters zatražiti hitna pojašnjenja tih izjava.


- Naš potpredsjednik vlade suprotstavit će se tim izjavama u Turskoj - rekla je Ardern novinarima u Christchurchu. "Odlazi tamo kako bi razjasnio stvari, oči u oči".

 

Peters je ranije pozvao Tursku da prekine emitiranje snimki zločina iz Christchurcha koje je počinitelj emitirao na Facebooku jer time, kako je rekao, ugrožava živote Novozelanđana u inozemstvu.

 

Unatoč Petersovu zahtjevu, dio Tarrantova manifesta bio je prikazan na Erdoganovu predizbornom skupu u utorak na sjeveru Turske, pred hiljadama pristaša, kao i kratka snimka ubice na ulasku u džamiju i početak njegove pucnjave.

 

- Ispunjeni mržnjom ubili ste 50-ero naše braće. Platit ćete za to. Ako to ne učini Novi Zeland, mi znamo kako ćete na ovaj ili onaj način platiti za taj zločin - rekao je Erdogan na izbornom skupu u sklopu kampanje za lokalne izbore 31. marta na kojima se njegova vladajuća stranka bori za pobjedu.

 

I australski je premijer Scott Morrison ocijenio u srijedu nepromišljenima i uvredljivima Erdoganove izjave te je najavio da će pozvati turskog veleposlanika u Canberri.

 

- Smatram da su te izjave apsolutno šokantne, i naravno, pozvat ću danas turskog ambasadora kako bi ga susreo i s njim o tome razgovarao - istaknuo je Morrison.

 

Erdoganove su izjave "iznimno uvredljive za Australce i iznimo nepromišljene u vrlo osjetljivoj atmosferi u kojoj živimo", dodao je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI