državni vrh hrvatske jede joj iz ruke

Bit će ona i ministrica: Kako je Jelena Veljača od zvijezde sapunica postala nezajažljiva revolucionarka?

ŽENA iN 19.03.19, 13:08h

Bit će ona i ministrica: Kako je Jelena Veljača od zvijezde sapunica postala nezajažljiva revolucionarka?
Voljeli je ili ne, priznanje joj se mora odati jer upravo je njoj uspjelo ono što brojnim drugim bundžijama prije nje nije pošlo za rukom

 

Jelena Veljača u svojoj se posljednjoj životnoj ulozi, onoj aktivističkoj, snašla kao riba u vodi. I više od toga - iz ruke joj jede cijeli državni vrh. Premijer Andrej Plenković prigodno je, bez kravate, u pet do 12 'uskočio u vagon' masovnog pokreta protiv nasilja nad ženama, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović morala se opravdavati zbog izostanka sa subotnjeg prosvjeda u srcu Zagreba na kojemu je bilo, ovisno o tome koji se medij pita, od 'nekoliko stotina' do 'više od šest tisuća' prosvjednika - piše Tportal.hr

 

Sigurne kuće za sve županije koje ih još nemaju, telefon za žrtve nasilja koji bi radio 24/7, ali i izmjena Kaznenog zakona i pooštrenje kazna prema obiteljskim nasilnicima, neki su od zaključaka sastanka premijera Andreja Plenkovića i postrojenih mu ministara sa predstavnicima inicijative 'Spasi me', predvođenih glumicom i scenaristicom Jelenom Veljačom koja se u samo par dana u očima javnosti od egoistične samopromotorice prometnula u hrabru borkinju za prava obespravljenih.

 

Voljeli je ili ne, priznanje joj se mora odati jer upravo je njoj uspjelo ono što brojnim drugim bundžijama prije nje nije pošlo za rukom - izboriti sastanak, konstruktivnu raspravu i obećanja vladajućih u Banskim dvorima samo dva dana nakon mirnog prosvjeda u metropoli i skupovima podrške u nekolicini ostalih hrvatskih gradova. Iako, ima nešto i u tajmingu. Veljačin prosvjed premijeru je sjeo 'na volej', pa se samo jednim udarcem u dresu 'Spasi me' elegantno izvukao iz rafalne paljbe medijske javnosti pod kojom se našao nakon niza promašenih zicera - od ignoriranja novinarskih zahtjeva do spašavanja ministrice Žalac.

 

Veljača, čini se, nije previše kalkulirala. Već 1. ožujka, dan nakon što je pomahnitali otac bacio četvero djece s balkona, na Facebooku je otvorila grupu #spasime i najavila prosvjed za 16. ožujka. Iako je zbog tragedije na Pagu 'pukla k'o kokica', sve probuđene emocije kanalizirala je u ostvarivanje ideje o organizaciji skupa posvećenog prvenstveno ženama i djeci 'koje nismo uspjeli spasiti', ali i svima onima koje spasiti treba.

 

'Svi političari su dobrodošli, kao i crkveni dužnosnici te pripadnici klera, no svatko tko pokuša sebi pripisati zasluge da bi skupljao političke bodove bit će prokazan kao takav. Nisam pripadnica ni jedne stranke niti podržavam nijednu političku opciju', deklarirala se Veljača.

 

U međuvremenu, formulirala je vrlo konkretne zahtjeve, a dva nakon sastanka u Banskim dvorima izrazila je očekivanje da će obećanja biti ispoštovana. Izrazila je zadovoljstvo što će predstavnici inicijative #Spasime biti uključeni u radne skupine, najavljujući da će raditi strastveno, baš kao i na organizaciji prosvjeda.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI