S KIM U VLAST U TK - DANAS PADA ODLUKA

Nova drama u SDP-u: Nekoliko članova napustilo sjednicu, revolt zbor pregovora sa SBB-om!

Front 16.03.19, 11:47h

Nova drama u SDP-u: Nekoliko članova napustilo sjednicu, revolt zbor pregovora sa SBB-om!
Sjednica Glavnog odbora SDP-a održava se danas u Sarajevu, a partija je zakazala sedmi stranački kongres za 8. juni. Izbori za predsjednika SDP-a bit će održani 25. maja

 

12:35 Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine ostao je pri stavu da neće ulaziti u pregovore za formiranje vlasti sa nacionalnim strankama, jedan je od zaključaka usvojenih na današnjoj sjednici tog stranačkog tijela sa 68 glasova za, 14 protiv i sedam suzdržanih. 


Potvrdio je to novinarima u Sarajevu predsjednik GO SDP BiH Saša Magazinović, dodavši da je također usvojen zaključak da GO SDP BiH daje punu podršku Kantonalnom odboru SDP BiH Tuzlanskog kantona da ponudi program građanskoj platformi za formiranje vlade u TK. 


Zaključeno je također da se KO SDP BiH TK zadužuje da napravi program buduće vlade koji će ponuditi kantonalnim organizacijama Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost. 


Predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića te potpredsjednike Denisa Bećirovića i Zukana Heleza GO SDP BiH je zadužio da u punom kapacitetu pomognu KO SDP BiH TK da realizira formiranje vlade u tom kantonu. 


Program KO SDP BiH TK će biti objavljen javnosti TK te dostavljen svim zastupnicima u Skupštini kantona ukoliko neko kao pojedinac želi podržati program i mjere planirane programom buduće vlade.


11:40 Nekoliko članova Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine napustilo je današnju sjednicu u Sarajevu jer im, kako tvrde, nije omogućena diskusija o predloženim zaključcima Predsjedništva stranke. 


Sjednicu su, između ostalih, napustili Emir Zlatar, Miro Lazović, Esad Zgodić i Zoran Mikulić


To je novinarima potvrdio član GO SDP BiH Emir Zlatar, koji je istaknuo da diskusije nije bilo ni o zaključku Predsjedništva stranke koji se odnosio na formiranje novog saziva vlade u Tuzlanskom kantonu. 


Pojasnio je da su članovi Kantonalnog odbora SDP Tuzla tražili da oni odlučuju o tome s kime će pregovarati o novom sazivu vlade, ali diskusija o tome nije omogućena. 


- Nisam siguran da se ovako radilo ni u okviru Komunističke partije i danas je SDP izgubio prefiks demokratski - kazao je. 


Na prvobitno predloženom dnevnom redu nije bilo tačke o sedmom redovnom kongresu stranke, ali je ta točka danas naknadno uvrštena, što je za Zlatara potpuno neprihvatljivo. 


Predsjednik GO SDP BiH Saša Magazinović potvrdio je prethodno novinarima da je predloženo da 7. redovni kongres stranke bude organiziran 8. juna u Sarajevu. 


Nakon ovakve odluke nekoliko članova Glavnog odbora data je pauza u zasjedanju tog stranačkog tijela, javlja Fena.

 

11:00 Kako je ranije javilareporterka N1 televizije Aleksandra Tolj,  predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić potbrdio je da se vode razgovori sa Savezom za bolju budućnost,

 

- SBB je poželjan i moguć partner u Tuzlanskom kantonu - pojasnio je Nikšić.


Predsjedništvo SDP-a je stava da SDP u Tuzlanskom kantonu treba početi s okupljanjem stranaka koje bi formirale vlast, a na osnovu građanske platforme.


- Program koji izradi kantonalni odbor SDP TK biće dostavljen strankama Bh.bloka, te SBB-u, te Stranci sa BiH - pojasnio je Nermin Nikšić uoči sjednice Glavnog odbora ove stranke


Sjednica Glavnog odbora SDP-a održava se danas u Sarajevu, a kako javlja reporterka N1, partija je zakazala sedmi stranački kongres za 8. juni. Izbori za predsjednika SDP-a bit će održani 25. maja.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI