49 osoba ubijeno

Islamski svijet osudio napad na džamije na Novom Zelandu

Hronika 15.03.19, 11:35h

Islamski svijet osudio napad na džamije na Novom Zelandu
Masakr koji je počinjen tokom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda

 

Političke i islamske vođe širom Azije osudili su s gađenjem smrtonosnu pucnjavu u dvjema novozelandskim džamijama u petak, uslijed informacija da su u krvoproliću stradali i njihovi građani. 

 

U napadima u gradu Christchurchu ubijeno je najmanje 40 osoba i više od 20 teško ranjeno. 

 

Masakr koji je počinjen tokom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda. 

 

- Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom - rekao je ministar vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi

 

Ranije je objavljeno kako je u džamiji bilo šest Indonežana kada se dogodio napad, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna gdje su. 

 

Indonezijski ambasador na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je za Reuters kako u Christchurchu ima ukupno 331 Indonežanin, od čega 134 studenta. 

 

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim osudio je napad kao "crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru". 

 

- Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života - objavio je u saopćenju Ibrahim. "Šaljemo naše najdublje saučešće porodicama žrtava i novozelandskom narodu." 

 

Kamal Faruqui, čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode naučnici, snažno je osudio napad. 

 

- Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom. Ljudi svih religija trebali bi se zabrinuti - rekao je on za Reuters. 

 

Afganistanski ambasador na Novom Zelandu i Fidžiju Wahidullah Waissi napisao je Twitteru kako su tri Afganistanca ranjena. "Moje misli su s porodicama Afganistanaca koji su bili meta u ovom gnjusnom činu." 

 

Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Mohammad Faisal osudio je napade na društvenim mrežama, upotrijebivši hashtag #pakistanagainstterror (Pakistan protiv terora). 

 

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili zgražanje vidjevši snimku koja kruži internetom, a koja prikazuje napadača kako ubija ljude u džamiji paljbom iz automatske puške, prenosi Al Jazeera Balkans. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI