Akademik Duraković 2017. upozoravao, SVI U BIH TADA SU ŠUTJELI

Plašim se kleveta iz Hrvatske: Hoće da se Bošnjaci sataniziraju, da se iscenira incident, neki teroristički akt...

Hronika 15.03.19, 10:33h

Plašim se kleveta iz Hrvatske: Hoće da se Bošnjaci sataniziraju,  da se iscenira incident, neki teroristički akt...
U svjetlu najnovije afere i špijunskog skandala povodom tvrdnji da su hrvatske obavještajne agencije provodile tajnu false flag operaciju u Bosni i Hercegovini, te pokretanja zvanične istrage, podsjećamo na upozoravajuće riječi akademika Durakovića koje je svojevremeno iznosio u bh. javnost...

 

- Nije prvi put da predsjednica Hrvatske nama imputira nekakav islamski radikalizam, nekakvu mogućnost da budemo baza ISIL-a i takve stvari. Ja živim u BiH i znam da to nije tačno. To su insinuacije koje zajedno sa ostalim Kurtzom i Zemanom imaju dva cilja. Prvo je da se stvari jedna atmosfera antibošnjaštva i antibosanstva da bi se onda imao argument za secesionizam, i za hrvatski i za srpski. Da se prije svega kaže, radikalizam je u BiH na snazi, Hrvati ne mogu živjeti u takvoj BiH, oni moraju da se odvoje, a isto to važi i za RS. Dakle, riječ je o klevetama jer hrvatski predstavnici u međunarodnim institucijama, u EU parlamentu, pripisuju nam taj ekstemizam. To je netačno, ali je politički vrlo efikasno, ali i prijeteće - ovako je govorio ugledni bh. akademik Esad Duraković još prije nekoliko godina, tačnije u septembru 2017. godine u intervjuu koji je dao za TV1.


U svjetlu najnovije afere i špijunskog skandala povodom tvrdnji da su hrvatske obavještajne agencije provodile tajnu false flag operaciju u Bosni i Hercegovini, te pokretanja zvanične istrage, podsjećamo na upozoravajuće riječi akademika Durakovića koje je svojevremeno iznosio u bh. javnost...            

 

Na pitanje kako gleda na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o deset hiljada selefija u BiH i radikalizaciji Bošnjaka, Duraković je prije dvije godine pojasnio:


- Nažalost, mi u posljednje vrijeme imamo jednu vrstu kampanje, ja bih rekao čak i histerije iz Hrvatske, jedan niz izjava i gafova od Plenkovića i Kitarović koje idu na račun BiH i Bošnjaka prije svega. Nije prvi put da ona nama imputira nekakav islamski radikalizam, nekakvu mogućnost da budemo baza ISIL-a i takve stvari. Ja živim u BiH i znam da to nije tačno. To su insinuacije koje zajedno sa ostalim Kurtzom i Zemanom imaju dva cilja. Prvo je da se stvari jedna atmosfera antibošnjaštva i antibosanstva da bi se onda imao argument za secesionizam, i za hrvatski i za srpski. Da se prije svega kaže, radikalizam je u BiH na snazi, Hrvati ne mogu živjeti u takvoj BiH, oni moraju da se odvoje a isto to važi i za RS. Dakle, riječ je o klevetama jer hrvatski predstavnici u međunarodnim institucijama, u EU parlamentu, pripisuju nam taj ekstemizam. To je netačno ali je politički vrlo efikasno, ali i prijeteće.


Odgovarajući na pitanje jesu li razlog za to nastojanja u vezi izmjenja Izbornog zakona i presuda haškoj šestorci koja se očekuje uskoro, akademik je rekao:


- Izmjene izbornog zakona hrvatski mediji predstavljaju kao pitanje svih pitanja, a zapravo je to drugi naziv za separatizam i dalji proces segregacije u kojoj ni Hrvati u BiH neće biti jednakopravni jer hrvatski glas u Sarajevu neće vrijediti kao neki dole u nekim Grudama. Vrši se kampanja i jedan sistematski pritisak na BiH i mene brine što sa bh. strane nema adekvatnog odgovora.
 

Na pitanje da li Hrvatska na ovaj način pokazuje svoju nemoć da u BiH nametne neke rješenja koja su joj u interesu, Duraković je naglasio:  


- Oni ne odustaju od toga i ovo je nastavak jedne vrste agresije i ostvarivanje ratnih ciljeva drugim sredstvima. Ono što nisu u ratu sada nastoje da realiziraju i sve to vodi nekoj vrsti secesije. Kao i u slučaju Vučića, moram konstatirati da mi je žao što nemamo usklađene poruke. Izjave sa tako visokih pozicija su ozbiljna stvar.


Pojasnio je i svoju poruku o radikalizaciji, odnosno svojevremenu izjavu "kakav vakat, takav i Zeman"...


- Kada Zeman govori o tome da je BiH potencijalna baza za ISIL, jer on nije samo zeman, on je i predsjednik države. Istovremeno austrijski šef dilomatije nama pripisuje islamski radikalizam, a to radi i hrvatska predsjednica. Očigledno se stvara jedan institucionalni kontekst u tijelu Evrope da se Bošnjaci sataniziraju, da se predstave kao remetilački faktor. Ono što zabrinjava jeste sinhronizacija tih izjava. Ono čega se ja plašim, a daj Bože da pogriješim, jeste da se iscenira incident, dva, tri, neki teroristički akt ili nešto slično sa tzv "islamstičjih" pozicija, jer zato mogu da se plate ljudi, i onda će imati argument oni koji nas optužuju za radikalizam - reći će, evo vidite o čemu se radi, to je stvarno nešto s čime se mi ne možemo pomiriti i mi ćemo stvoriti "Herceg Bosnu". Plašim se tih režiranih incidenata jer indikativno je da sa takvih instanci stižu istovremeno tako krupne izjave, a da EU i njene institucije šute o tome - istakao je akademik Duraković.


Na pitanje može li se BiH odbraniti od toga i kakav bi odgovor trebao biti, Duraković je zaključio:

 

- Možda je pretenciozno da kao Bošnjak govorim o tome, ali ja tvrdim sa punom odgovornošću da su Bošnjaci kosmopolitski narod, i da trebamo gajiti taj kospomolitizam i internacionalizam. Oni moraju imati u vidu da Bošnjaci koji su preživjeli genocid nikada se nisu svetili zbog toga. Mi smo ljudi koju su otvoreni za saradnju. Evropa koja je birokratizirana i dehumanizirana mogla bi u Bošnjacima prepoznati kosmopolitizam i afirmirati ga jer istovremeno u EU zemljama jača fašizam, i ozbiljna fašizacija u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Dakle ostanimo na kursu, tolerancije, suživota, trpeljivosti, to je jedini pravi odgovor!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)