Pozvali na provođenje rješenja Konkurencijskog vijeća BiH

Kablovski operateri: Programe Sport kluba ustupiti svim operaterima u BiH

Mediji 14.03.19, 16:58h

Kablovski operateri: Programe Sport kluba ustupiti svim operaterima u BiH
Istaknuli su da takav odnos ugrožava osnovno ljudsko pravo na informiranje, u šta se ubrajaju i prenosi važnih sportskih događaja

 

Asocijacija kablovskih operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini pozvala na provođenje pravosnažnog rješenja Konkurencijskog vijeća BiH kojim je precizirano da grupacija "Telemach" programe Sport kluba treba ustupi svim operaterima u državi, saopćeno je iz te asocijacije. 

 

U pozivu upućenom Vijeću ministara i ostalim nadležnim bh. institucijama napomenuli su da "Telemach" već tri godine odbija izvršiti rješenje te su upozorili da ova "nezakonito stečena medijska kontrola nad najgledanijim medijskim sadržajima u BiH treba biti ukinuta". 

 

Istaknuli su da takav odnos ugrožava osnovno ljudsko pravo na informiranje, u šta se ubrajaju i prenosi važnih sportskih događaja. 

 

U saopćenju Asocijacije podsjetili su da je Republika Slovenija naložila grupaciji "Telemach" da mora zbog istog osnova prodati programe Sport Klub i da dvije godine ne smije imati u vlasništvu nijedan sportski program. 

 

Stoga su pozvali na sankcioniranje svih onih koji su prekršili Zakon o javnom servisu BiH i, kako su naveli,  nezakonitim mjerama spriječili javni servis da bh. građanima prenosi kvalifikacione utakmice reprezentacije BiH za svjetsko prvenstvo u košarci. 

 

Asocijacija je pozvala i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da donese mjere kojima se osigurava pravo emitiranja u kablovskim i IP sistemima svim registriranim domaćim televizijama u BiH bez uvjetovanja operatera, jer je jedino tako moguće osigurati nezavisnost medija.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI