Nespojivost funkcija

TI BiH podnio prijave protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića zbog sukoba interesa

Front 13.03.19, 12:20h

TI BiH podnio prijave protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića zbog sukoba interesa
Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije

 

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je prijave komisijama za odlučivanje o sukobu interesa protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća. 

 

U konkretnim slučajevima, kako dodaju, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća "Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

 

-Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije. Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS – saopćeno je iz TI BiH. 

 

Iz ove nevladine organizacije su saopćili da su prije skoro godinu dana uputili prijavu i protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ZP "Rudnik i termoelektrana Gacko“. 

 

-Međutim, do danas nema rezultata po upućenoj prijavi, s obzirom na to da još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred Predstavničkod doma i Doma naroda PSBiH. TI BiH, stoga, poziva da se što prije formira Komisija kako bi se moglo što prije odlučivati o predmetima sukoba interesa koji su u toku, te apeluje na Komisiju RS da djeluje proaktivno u slučajevima nespojivosti funkcija kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe – navodi se u saopćenju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI