Bivši komandant Četvrtog korpusa Armije BiH

Počelo suđenje Ramizu Drekoviću za napade na Kalinovik

Hronika 12.03.19, 16:46h

Počelo suđenje Ramizu Drekoviću za napade na Kalinovik
Branilac Kadrija Kolić je kazao da je onemogućavanje pristupa optuženom suprotno evropskim standardima i pravu na pravično suđenj

 

Pred Sudom BiH počelo je suđenje bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) Ramizu Drekoviću za zločine nad civilima u Kalinoviku u proljeće 1995.  



Optužnica po tri tačke tereti Drekovića da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. 



Po optužnici, artiljerijske jedinice su izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći. 



Kako je navedeno, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvoro učenika ranjeno. U druga dva napada, ranjen je četvorogodišnji dječak i još jedan civil. 



Tužilac Milanko Kajganić u uvodnoj riječi je kazao da su napadi izazvali širenje straha i terora, kao i iseljavanje stanovništva. 



On je najavio da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 47 svjedoka, četiri vještaka, čitanjem iskaza preminulog svjedoka, te obimnom materijalnom dokumentacijom. 



- Tužilaštvo je provjeravalo i djelovanje jedinica Prvog korpusa i dokazat ćemo da je napade vršio isključivo Četvrti korpus - rekao je Kajganić. 



Odbrana je prije početka suđenja tražila odgađanje glavnog pretresa na neodređeno vrijeme, jer nije dobila svu potrebnu dokumentaciju. Kako su obrazložili branioci, Odbrana je preuzela dokaze iz Suda i Tužilaštva BiH, na osnovu kojih je zaključila da joj je potreban veći broj dokumenata iz Arhiva Ministarstva odbrane BiH. 



Međutim, kako je istakao advokat Mirsad Crnovršanin, nije im odobren pristup Arhivu. Odbijen je zahtjev za pristup optuženom, uz obrazloženje da se protiv njega vodi krivični postupak. 



Po dopisu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH, za pristup Arhivu braniocima i istražiocima potrebna je posebna sigurnosna dozvola, a provjere za to, po riječima Crnovršanina, traju duže. 



Branilac Kadrija Kolić je kazao da je onemogućavanje pristupa optuženom suprotno evropskim standardima i pravu na pravično suđenje. On je naveo da je Tužilaštvo u ovom predmetu vodilo istragu od 2013. do 2018. bez ograničenja pristupa arhivima. 



On je istakao da je Odbrana precizirala koja naređenja i izvještaje traži i ograničila se na period od dva mjeseca. 



Predsjedavajući Sudskog vijeća Staništa Gluhajić kazao je da će sud urgirati da se što prije pribave saglasnosti. 



Gluhajić je za 2. april zakazao nastavak suđenja i saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva, ali je napomenuo da će Odbrana, ukoliko bude potrebe, moći naknadno pozvati svjedoka da mu predoči dokumente koje očekuje, javlja BIRN.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI