Kao da se ništa nije desilo

Istrage o lažiranju diploma još traju - Mušić na slobodi, direktorica Cepić Habibović nije smijenjena

Hronika 12.03.19, 14:07h

Istrage o lažiranju diploma još traju - Mušić na slobodi, direktorica Cepić Habibović nije smijenjena
Ono što nam iz Sanskog Mosta signaliziraju jeste da se priprema imenovanje Elvedina Jakupovića, predsjednika Školskog odbora, na dužnost direktora. Međutim, Jakupović je direktoricin čovjek od povjerenja, te bi izmjene mogle biti samo formalne prirode, piše Oslobođenje

 

Ismet Mušić iz Cazina, prvoosumnjičeni iz akcije kodnog naziva Pečat, pušten je na slobodu nakon odležanog jednomjesečnog pritvora. Podsjećamo, u okviru ove akcije prošlog mjeseca pretreseni su objekti na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, te je pronađen veći broj krivotvorenih dokumenata, uključujući i školske diplome.

 

Čovjek od povjerenja

 

- On je pušten iz pritvora i Tužilaštvo nije tražilo mjeru za produženje. Nikakvih novina u ovom predmetu nema, jer je još u fazi istrage, kazao je za Oslobođenje Mušićev advokat Dino Halepić.

 

Kada je u pitanju afera prodaje diplome novinarki Žurnala, podsjećamo da je policija izuzela određenu dokumentaciju iz privatne škole za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta, a Tužilaštvo je potvrdilo da je formiran ovaj predmet i da je istraga u toku.

 

Ministar obrazovanja USK-a Damir Omerdić je izdao naredbu Školskom odboru za razrješenje Maide Cepić Habibović, direktorice JU Mješovita srednja škola Sanski Most, koja je ujedno i vlasnica-osnivač Multilingue. Naredba je izdata 14. februara, a, iako ove sedmice ističe rok Školskom odboru da je smijeni, njegovi članovi to još nisu učinili.

 

Kako saznaje Oslobođenje od naših izvora iz Sanskog Mosta, Školski odbor koji je uvijek do sada bio na strani direktorice odbija da provede odluku ministra. Ipak, imamo informacije da direktorica Cepić Habibović svakako namjerava podnijeti ostavku. Ono što nam iz Sanskog Mosta signaliziraju jeste da se priprema imenovanje Elvedina Jakupovića, predsjednika Školskog odbora, na dužnost direktora. Međutim, Jakupović je direktoricin čovjek od povjerenja, te bi izmjene mogle biti samo formalne prirode. Osim toga, predsjednik Školskog odbora Jakupović je uposlenik Autoškole Multilingua, što ukazuje na sukob interesa.

 

Tako aktivnosti na suzbijanju krivotvorenja i prodaja službenih dokumenata i školskih diploma teku veoma sporo, a očekivane velike akcije na suzbijanju i iskorjenjivanju ovog problema za sada ostaju samo želje.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona ponovo je pokrenuto ovo pitanje, iako su sve kantonalne i federalne vlasti već imale preporuke da se pozabave provjerom diploma. Niko nije daleko odmakao u tom poslu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI