Pozicija Therese May ozbiljno ugrožena

Preokret: Velika Britanija možda nikad neće izaći iz EU

Front 12.03.19, 13:45h

Preokret: Velika Britanija možda nikad neće izaći iz EU
May je možda zaštićena što se tiče izazova vodstva do kraja godine, ali ako joj opet propadne dogovor mora dati ostavku

 

Posljednja je šansa za britanske zakonodavce da daju svoj glas na temu prijedloga Brexita premijerke Therese May ili - kako kaže predsjednik EU Komisije Jean-Claude Juncker - Velika Britanija možda nikada neće niti napustiti EU.

 

U Strasbourgu se Juncker referirao na prvi poraz Mayinih planova još u januaru i upozorio: "U politici ponekad dobijete drugu šansu, i najvažnije je što napraviš s tom drugom šansom, jer treće šanse neće biti. Ili se dogovore ili se Brexit kao takav možda i ne dogodi", piše CNN.

 

Hoće li mu buntovni Brexit konzervativci povjerovati na riječ je drugo pitanje. Oni su, napokon, proveli mjesece tjerajući premijerku da ide naprijed-natrag između Brisela i Strasbourga kako bi osigurala promjene koje oni traže.

 

Ako ne dođe do udovoljenja zahtjeva, Mayina pozicija premijerke je ozbiljno ugrožena - i Velika Britanija biti će još bliže "no-deal" Brexitu ili, opet, odgađanju cijelog procesa. May će apelirati na Parlament da ju podrži skupa sa, kako ona kaže, "zakonski važećim" promjenama dizajniranim da ublaže i umire sve brige da je VB biti "zaključana" u trajnim aranžmanima s EU koji potkopavaju Brexit. Govoreći uz Junckera, nakon dvosatnih pregovora u Strasbourgu, May je inzistirala kako bi promjene dogovora uključivale mogućnost da se VB oslobodi nužnosti "tvrde granice" u Sjevernoj Irskoj s obzirom da Republika Irska želi zadržati sve benefite koje EU članstvo nosi. Ipak, pro-Brexit konzervativci nisu uvjereni kako je napravljeno sve što je u njenoj moći da se zaštiti Brexit i ono što oni smatraju svojim interesima. Tvrde kako nisu dane dovoljno čvrste garancije, i kako to sve zajedno i dalje više ide u korist Evropi.

 

Tražit će da Geoffrey Cox, najstariji stručnjak za zakonodavstvo iz njihovih redova procijeni jesu li promjene o kojima je May govorila zaista "zakonski obvezujuće", a tražiti će i druga neovisna mišljenja o zadnjoj verziji dokumenta.

 

Sjevernoirska stranka DUP, na čije glasove May inače računa da zadrži funkcionalnu većinu u Parlamentu, opet će odnijeti prevagu. Ako budu protiv, Mayin će Brexit posve pasti u vodu, ali može potaknuti i mnoge Torijevce protiv vlade. Ako Mayin plan propadne, biti će dodatnog glasanja kasnije ovog tjedna o tome hoće li se blokirati "no-deal" Brexit i treba li ga "odgoditi". Dapače, dokumenti koji su nedavno objavljeni sugeriraju kako se Brexit može odgoditi do kraja svibnja, prije evropskih izbora koji su na kraju mjeseca. Čak i takvo pomicanje "rasporeda" razljutiti će euroskeptike. U tom će trenutku pozicija premijerke postat neodrživa.

 

Tražiti će da Geoffrey Cox, najstariji stručnjak za zakonodavstvo iz njihovih redova procijeni jesu li promjene o kojima je May govorila zaista "zakonski obvezujuće", a tražiti će i druga neovisna mišljenja o zadnjoj verziji dokumenta. Sjevernoirska stranka DUP, na čije glasove May inače računa da zadrži funkcionalnu većinu u Parlamentu, opet će odnijeti prevagu. Ako budu protiv, Mayin će Brexit posve pasti u vodu, ali može potaknuti i mnoge Torijevce protiv vlade. Ako Mayin plan propadne, biti će dodatnog glasanja kasnije ovog tjedna o tome hoće li se blokirati "no-deal" Brexit i treba li ga "odgoditi". Dapače, dokumenti koji su nedavno objavljeni sugeriraju kako se Brexit može odgoditi do kraja maja, prije evropskih izbora koji su na kraju mjeseca. Čak i takvo pomicanje "rasporeda" razljutiti će euroskeptike. U tom će trenutku pozicija premijerke postat neodrživa.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI