Džihadista će uskoro biti vraćen u BiH

Otac ISIL-ovca Ibre Ćufurovića: Više nije moj sin, zaslužio je smrtnu kaznu! Porodica je doživjela totalno rasulo...

Hronika 12.03.19, 09:21h

Otac ISIL-ovca Ibre Ćufurovića: Više nije moj sin, zaslužio je smrtnu kaznu! Porodica je doživjela totalno rasulo...
Da je otišao da radi, da zaradi novac, da pomogne porodici, pa hajde. On je otišao da ubija nevine ljude. I sada, kad se vrati, neka traži svog Bilala Bosnića, on ima i žene i kuće, neka mu on da sve što mu treba – ljutito kaže Ćufurović

 

 

Ibro Ćufurović, mladić iz Velike Kladuše, koji je prije pet godina otišao na ratište u Siriju i borio se na strani Islamske države (ISIS), uskoro će biti vraćen u BiH, kao zarobljenik. U BiH ga očekuju optužnica i suđenje.

 

U Siriju je otišao tek što je postao punoljetan. Ovu informaciju iz medija je saznao i njegov otac Šefik Ćufurović, koji, kako kaže, neće da čuje za svog najmlađeg sina Ibru.

 

U razgovoru za Dnevni avaz kaže da je njegova porodica doživjela “totalno rasulo” 2015. godine. Ističe i da je odlazak njegovog najmlađeg sina u Siriju pomogao da se porodica raspadne.

 

Njegova supruga Zekija, Ibrina majka, živi tri kilometra od Šefika. U svađi su zbog imovine, ali i zbog sina isilovca. Prisjeća se kako je Ibro krenuo stranputicom.

 

– Počeo je mene napadati. Ja sam mu otac, ja sam ga hranio, pružio koliko sam mogao. Samo sam za svoju djecu živio. No, on se okrenuo protiv mene, napadao je hodže. Htio je na silu da nešto promijeni. Napadao je sve redom. Ja sam vidio da nešto nije u redu s njim – kaže Ćufurović.

 

ibro-cufurovic

 

Kad ga nekoliko dana nije bilo kod kuće, majka mu je otkrila da je Ibro otišao u Siriju.

 

– Da je otišao da radi, da zaradi novac, da pomogne porodici, pa hajde. On je otišao da ubija nevine ljude. I sada, kad se vrati, neka traži svog Bilala Bosnića, on ima i žene i kuće, neka mu on da sve što mu treba – ljutito kaže Ćufurović.

 

Sinu poručuje da je s njim završio za sva vremena.

 

– Što se mene tiče, zaslužio je smrtnu kaznu. On više nije moj sin i meni ne treba. Mogu samo otići ako me tužilaštvo pozove da budem svjedok protiv njega, ispričaću im sve što sam vama otkrio – kaže na kraju Ćufurović.

 

Šefik Ćufurović svjedočio je na suđenju Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH.

 

– Bosnić je vrbovao i mog Ibru i desetine drugih mladića. Naplatio je dobro njihov odlazak u Siriju. A koliko je samo porodica upropastio, neka mu Bog plati – dodaje Šefik Ćufurović, piše Avaz.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI