Zabranjene posjete

Alarmantno stanje na Pedijatriji u Sarajevu: Prijeti epidemija ospica

Hronika 07.03.19, 08:00h

Alarmantno stanje na Pedijatriji u Sarajevu: Prijeti epidemija ospica
Rekli su mi da će dijete sa morbilima izolirati u posebnu prostoriju, ali to još nisu uradili, tvrdi Ramić

 

U Klinici za pedijatriju na Jezeru u Sarajevu hospitalizirano je i jedno dijete oboljelo od morbila ili malih boginja.

 

To tvrdi Salko Ramić, roditelj djeteta koje zbog upale pluća leži sa majkom na ovoj klinici, piše Avaz.  

 

- Supruga mi je kazala da je s drugom djecom smješteno i dijete koje boluje od morbila. U to sam se i ja uvjerio i zatekao haotično stanje. To dijete kad diše, hropti, blijedo je, oči su mu crvene, a tijelo se ne vidi od ospica. Nisu ga smjeli sastaviti s drugom djecom, na šta je upozorila i jedna od doktorica – kazao je Ramić.

 

Upozorava da su i drugi roditelji u panici zbog ovakvog stanja.

 

- S nadležnima sam pričao o ovom problemu. Rekli su mi da će dijete sa morbilima izolirati u posebnu prostoriju, ali to još nisu uradili. Prebacili su ga u drugu sobu, gdje leži još dvoje djece – tvrdi Ramić.

 

Dodaje da su mu zabranili ulazak u bolnicu.

 

- Razumijem da su zabranjene posjete, neću ulaziti na odjeljenje da vidim svoje dijete, ali mogu makar doći do vrata da ih vidim. Njima je problem što sam upozorio na ovo što sam vidio i čime sam šokiran – kaže Ramić.

 

Epidemija morbila proglašava se ukoliko su evidentirana makar dva slučaja oboljelih. Da je stanje alarmantno, upozoravaju i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Ističu da je u prošloj godini u Federaciji BiH registrirano deset laboratorijski potvrđenih slučajeva morbila.

 

- Zbog epidemije u bliskom okruženju i nagomilavanja broja nevakcinisanih, u prva dva mjeseca ove godine došlo je do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva morbila na području Sarajevskog kantona. Zavod za javno zdravstvo FBiH uputio je dopis svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprečavanje širenja bolesti – potvrdili su nam iz Zavoda.

 

U Federaciji BiH bolest se javlja u epidemijskoj formi ciklično.

 

- Epidemije morbila registrirane su 1997/1998, 2007, 2014/2015. godine. No, u posljednjoj epidemiji registrirane su 5.103 osobe oboljele od morbila. Najveći broj oboljelih su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane osobe. Veći broj oboljelih imao je uobičajene simptome, neki od njih su imali i ozbiljne komplikacije, upale pluća, a prijavljena je komplikacija kod jedne trudnice. Smrtni slučajevi nisu registrirani – naveli su iz Zavoda.

 

Epidemiolozi upozoravaju da morbili mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama, ali je veća vjerovatnoća da se komplikacije jave kod djece do pet godina i odraslih starijih od 20 godina. Kod trudnica, bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja.

 

- Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća i upala mozga. Treba naglasiti da ne postoji specifičan lijek za ovu bolest, terapija je simptomatska. Najbolja mjera prevencije je vakcinacija – kažu iz Zavoda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI