Ekološki faktor nije spomenuo

Novalić: Blok 7 TE Tuzla neophodan za stabilnost energetskog sistema BiH

Front 06.03.19, 15:48h

Novalić: Blok 7 TE Tuzla neophodan za stabilnost energetskog sistema BiH
Upitan šta će biti ako Parlament ne bude dao podršku za davanje garancije, Novalić je odgovorio da bi to značilo da ćemo u nekom narednom periodu kao faktor stabilizacije možda uvoziti struju, ali da, ipak, vjeruje kako Parlament neće donijeti takvu odluku

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas u Konjicu da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema. 

 

Dodao je da nije moguće potpuno se osloniti na obnovljive izvore energije, jer nisu stabilni - ukoliko na duži period izostanu padavine, vjetrovi ili sunčano vrijeme. 

 

- U svakom energetskom sistemu mora postojati faktor stabilizacije koji je ili nuklearna ili energija iz uglja. Druge zemlje su sebi već osigurale stabilnost snabdijevanja energijom, a nama predstoji da zamijenimo dva dotrajala bloka - naveo je Novalić. 

 

Precizirao je da Bosna i Hercegovina već proizvodi 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora, što zadovoljava kriterije koji je EU zadala svojim članicama da dostignu do 2026. godine. 

 

Novalić smatra da nema smisla problematizirati garanciju za kredit koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi BiH, jer je riječ o potentnoj kompaniji koja je u stanju vraćati kredite. 

 

Upitan šta će biti ako Parlament ne bude dao podršku za davanje garancije, Novalić je odgovorio da bi to značilo da ćemo u nekom narednom periodu kao faktor stabilizacije možda uvoziti struju, ali da, ipak, vjeruje kako Parlament neće donijeti takvu odluku.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI