FOTO/ Slika teroriste ISIL-a obišla svijet

Borac Islamske države iz Sarajeva se predao sirijskim snagama: Ko je Edvin Babić zvani Osman?

Hronika 06.03.19, 13:39h

Borac Islamske države iz Sarajeva se predao sirijskim snagama: Ko je Edvin Babić zvani Osman?
Babić je slučajno identifikovan prilikom predaje, jer ga je fotografisao fotoreporter novinske agencije AFP, pa je slika njegove predaje obišla svijet

 

Među 150 pripadnika terorističke organizacije "Islamska država" iz Baguza, posljednjeg utočišta ove džihadističke grupe u istočnoj Siriji, koji su se protekla dva dana predali sirijskim snagama koje podržava SAD, nalazi se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva.

 

Riječ je o državljaninu BiH od ranije poznatom pripadniku te terorističke organizacije, koji je prema nekim ranijim informacijama radio za medije pod kontrolom "Islamske države", piše Dnevni-list.ba.

 

Babić je slučajno identifikovan prilikom predaje, jer ga je fotografisao fotoreporter novinske agencije AFP, pa je slika njegove predaje obišla svijet.

 

On se i ranije pojavljivao na raznim popisima džihadista sa Balkana, ali njegova konkretna uloga, kao ni tačna lokacija gdje se nalazi nisu nikada do kraja razjašnjeni.

 

Poznato je da se Babić nalazio na listi osoba za kojima je Interpol raspisao potjernice zbog povezanosti sa terorizmom.

 

Na listama se nalazilo 90 potjernica za građanima BiH u vezi sa učestvovanjem na ratištima u Siriji i Iraku.

 

Babić nije jedini državljanin BiH koji se predao posljednjih dana.

 

Pozivajući se na podatke bezbjednosnih agencija BiH, "Radio Slobodna Evropa" objavio je nedavno da su u toku oslobađanja posljednjih uporišta ove terorističke organizacije, osim civila - žena i djece, međunarodnoj koaliciji i kurdskim snagama predao i Emir Ališić iz Sanskog Mosta.

 

Ovaj militant je u Baguzu rekao da je u Siriji već šest godina, te da se najprije pridružio teroristima "Al nusre".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI