SDA nakon odbijanja tužbe porodice Alije Izetbegovića protiv Dodika

Presuda Općinskog suda u Sarajevu je sramotna, ovo je nedopustivo izrugivanje s pravdom i zdravim razumom

Front 05.03.19, 20:55h

Presuda Općinskog suda u Sarajevu je sramotna, ovo je nedopustivo izrugivanje s pravdom i zdravim razumom
Čista je laž, a izrekao ju je Dodik, da je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu i da je prisustvovao mučenju srpskih zarobljenika u logoru u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, citat je iz saopćenja

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra sramotnim izigravanjem zakona presudu Općinskog suda u Sarajevu (OSS) da se odbije tužba koju su članovi porodice rahmetli Alije Izetbegovića podnijeli protiv Milorada Dodika zbog klevete.

 

Obrazoloženje Suda da je Alija Izetbegović historijska ličnost, te da o lažima i klevetama koje se o njemu smišljeno izriču treba da 'sudi historija' a ne sudovi kojima je to posao, smatramo nedopustivim izrugivanjem s pravdom i zdravim razumom, saopćeno je iz SDA.

 

- Čista je laž, a izrekao ju je Dodik, da je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu i da je prisustvovao mučenju srpskih zarobljenika u logoru u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu - citat je iz saopćenja.

 

SDA u tom kontekstu konstatira da je, umjesto da postupa po Zakonu o zaštiti od klevete, uzme u obzir nedvosmislene dokaze da je Izetbegović bio pripadnik partizanskih snaga i da primjereno kazni laž o tome da je prisustvovao mučenju zatvorenika, Sud u Sarajevu  odlučio da sve treba „prepustiti sudu historije“!?

 

- Ne želimo ulaziti u to da li je riječ o nedostatku profesionalne sudijske hrabrosti, nekompetentnosti ili o potpadanju pod neprimjerene političke utjecaje kojima je bh. pravosuđe, generalno, izloženo, ali je jasno da je Sud u Sarajevu ovim poslao poruku da je u BiH svakome i sve dozvoljeno, pa i iznošenje očiglednih laži - navode iz SDA.

 

Stranka, istovremeno, očekuje da se u drugostepenom postupku ovaj slučaj riješi u skladu sa Zakonom, a ne po bilo čijoj slobodnoj interpretaciji i političkoj kalkulaciji.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI