U Hrvatskoj izdato upozorenje

Povlače se dvije serije kontracepcijskih pilula: Obratite pažnju na broj placebo tableta

Hronika 05.03.19, 16:53h

Povlače se dvije serije kontracepcijskih pilula: Obratite pažnju na broj placebo tableta
Pacijentice koje imaju pakiranje lijeka s ispravnim brojem placebo tableta u blisteru mogu nastaviti primjenjivati lijek u skladu s odobrenom uputom o lijeku, priloženom pakiranju

 

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obavijestila je da se s tržišta Hrvatske povlače serije 7DZ006A i 7DZ011A lijeka-kontraceptiva Softinelle P 0,02 mg/3 mg filmom obložene tablete, nositelja odobrenja za stavljanje u promet Pliva Hrvatska d.o.o., zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno neispravan broj placebo tableta u blisteru u pojedinim pakiranjima.

 

HALMED navodi da su Softinelle P 0,02 mg/3 mg filmom obložene tablete kombinirani oralni kontraceptiv i koriste se za sprečavanje začeća, prenosi Hina.

 

Svaki blister treba sadržavati 24 svijetloružičaste filmom obložene tablete s djelatnim tvarima (drospirenon i etinilestradiol) i 4 bijele placebo filmom obložene tablete (koje ne sadrže djelatne tvari). U slučaju da pacijentice primijete potencijalno neispravan broj placebo tableta u blisteru, trebaju se obratiti svojem liječniku radi uputa o daljnjoj primjeni lijeka.

 

Javite se Plivi oko više informacija

 

Za dodatne informacije pacijentice mogu kontaktirati nositelja odobrenja, tvrtku Pliva Hrvatska d.o.o. (+385 1 372 0000).

 

Pacijentice koje imaju pakiranje lijeka s ispravnim brojem placebo tableta u blisteru mogu nastaviti primjenjivati lijek u skladu s odobrenom uputom o lijeku, priloženom pakiranju.

 

"U prometu u Hrvatskoj nema dostupnih serija predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost. Stoga upućujemo sve korisnice ovog lijeka da se obrate svojem liječniku vezano uz nastavak terapije", navodi HALMED.

 

U Hrvatskoj su dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, u istom farmaceutskom obliku i iste jačine, stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, kaže se u priopćenju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 

BLIN
KOMENTARI