video/ neviđena atrakcija 6. aprila

Vazduh trepti kao da nebo gori, sprema se oluja u Sarajevu! Zavirite prvi u muzej 'Valter brani Sarajevo'!

Kultura 05.03.19, 13:07h

Vazduh trepti kao da nebo gori, sprema se oluja u Sarajevu! Zavirite prvi u muzej 'Valter brani Sarajevo'!
Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma, realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma


Pogledajte prvi promo video procesa nastajanja prvog filmskog Muzeja "Valter brani Sarajevo" koji će svoja vrata otvoriti 6. aprila - na Dan grada Sarajeva.

 

Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma, realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma.

 

Ovaj zahtjevni dio posla kreativno vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska.

 

Video, u formi teasera, smješten je u ateljeu Lejle Ćehajić, i kratka je najava onoga što će, između ostalog, posjetioci moći pogledati u muzeju kada bude otvoren.

 

 

Muzej „Valter brani Sarajevo“ nastaje u kreativnoj produkciji JP Filmskog centra Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko- scenografski muzej s eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), s pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i za samu historijsku ličnost Valtera.

 

Projekat vodi Jasmin Duraković, koji je u ime Filmskog centra Sarajevo idejni pokretač ovoga muzeja, dok je za potrebe realizacije ovoga muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, kostimograf muzeja Belma Žiško. Dado Džihan zadužen za audio zvuk u muzeju, dok ekipa Filmskog centra Sarajevo kreira i specijalnu multimediju za muzej. U projekat su uključeni i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu. Posebna atrakcija u muzeju biti će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavni likovi iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i samog filma. 

 

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura „Valter brani Sarajevo“.  Tokom mjeseca aprila planirano je puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane.

 

Partner projekta je Grad Sarajevo.

(DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI