'Manipulacija koja nema uporište u činjenicama'

Vijeće ministara BiH: Izjave o 450 novozaposlenih su neistinite

Front 05.03.19, 12:27h

Vijeće ministara BiH: Izjave o 450 novozaposlenih su neistinite
Navodi se da izmišljeni broj tzv. “novozaposlenih” ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana

 

Neistinite su više puta ponovljene izjave pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika o navodnih 450 novozaposlenih državnih službenika u institucijama BiH u postizbornom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.   

 

Navode da je riječ o manipulaciji koja nema uporište u činjenicama i čiji je jedini cilj da se pokuša obezvrijediti evidentno uspješan rad Vijeća ministara BiH. 

 

- Kako drugačije objasniti potrebu za kontinuiranim iznošenjem neistina o aktivnostima Vijeća ministara BiH, kao i uzaludne pokušaje minimiziranja ukupnog napretka države BiH koji je ostvaren u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH i to, upravo, u prioritetnim oblastima: od EU i NATO integracija, pa do ekonomskog rasta i jačanja regionalne i međunarodne pozicije BiH - stoji u saopćenju. 

 

Navodi se da izmišljeni broj tzv. “novozaposlenih” ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana. 

 

- Naime, Vijeće ministara BiH se u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto,  što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara  u mandatnom, odnosno u postizbornom periodu - saopćeno je iz Vijeća ministara. 

 

Također, iz Vijeća ministara navode da je neophodno prestati s iznošenjem neistina o aktivnostima državnih institucija, jer put do brzog imenovanja novog Vijeća ministara, što je zajednička želja svih trenutnih članova Vijeća ministara, ne ide kroz neargumentovane izjave i pritiske, nego kroz korektnu političku saradnju i bezuvjetno poštivanje vladavine zakona, te da će do tada aktuelno Vijeće ministara BiH svoj posao obavljati vrijedno i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI