nastavak aktivnosti

U nastavku akcije 'Brend' uhapšena još jedna osoba, službenik UIO BiH

Hronika 04.03.19, 17:58h

U nastavku akcije 'Brend' uhapšena još jedna osoba, službenik UIO BiH
Druga osoba je, nakon što se odazvala pozivu policijskih službenika, ispitana u svojstvu osumnjičene o čemu će Tužilaštvu BiH biti dostavljen odgovarajući izvještaj – saopćeno je iz SIPA-e

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, jutros na području Banje Luke i Tuzle pretresli osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari, koje koriste dvije osumnjičene osobe. 

 

Nakon pretresa osoba, objekata i pokretnih stvari slobode je lišena jedna osumnjičena osoba, službenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. 

 

Druga osoba je, nakon što se odazvala pozivu policijskih službenika, ispitana u svojstvu osumnjičene o čemu će Tužilaštvu BiH biti dostavljen odgovarajući izvještaj – saopćeno je iz SIPA-e. 

 

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH, prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnog djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi s krivičnim djelima „Davanje dara i drugih oblika koristi“, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, propisanih Krivičnim zakonom BiH. 

 

Tokom pretresa privremeno su oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice i interne evidencije, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI