PAMETNI SISTEM ZA RADIOTERAPIJU

Poznata turska klinika 'Acıbadem' primjenjuje nove metode u liječenju karcinoma: Šta one znače za pacijenta?

Hronika 04.03.19, 15:36h

Poznata turska klinika 'Acıbadem' primjenjuje nove metode u liječenju karcinoma: Šta one znače za pacijenta?
Samo pomoću ove metode se „planiranje svakodnevnog liječenja“ može prilagoditi „dnevnom anatomskom stanju“

 


Metoda pametne radioterapije „MR-Linac“ koja se zasniva na posebnoj slikovnoj dijagnostici uvodi mnoge značajne tehnike u liječenje karcinoma uništavanjem tumora putem radijacije, naprednije nego konvencionalna radioterapija. Putem uvođenja magnetne rezonance u radioterapiju, ova metoda nudi nove i važne prednosti za pacijente.


Pametni sistem za radioterapiju MR-Linac omogućuje da se odmah i neprekidno vrši snimanje magnetne rezonance uz jasne snimke. Moguće je dobiti snimke čak i onih tumora u tijelu koji nisu vidljivi. Ova metoda omogućuje neposrednu detekciju kretanja tumora. Samo pomoću ove metode se „planiranje svakodnevnog liječenja“ može prilagoditi „dnevnom anatomskom stanju“.  


Prema tome onkolog može razviti dnevni prilagođeni plan za svakog pacijenta i spontano razviti planove, praćenjem kretanja tumora tokom postupka. Dodatna prednost ove metode je to što omogućava detaljno i precizno usmjeravanje radijacije uz hiruršku konciznost kako bi se tačno zahvatio tumor i izbjegla okolna tkiva.


Pacijenti igraju aktivnu ulogu u liječenju putem MR-Linac. Tokom primjene i oni mogu neposredno vidjeti tumor, tako da mogu surađivati sa svojim doktorima i osigurati im ciljani pristup. Uz MR-Linac se cilj i doza mogu ponovno izračunati u skladu s kretanjima tumora.


- Činjenica da se MR-Linac može koristiti za sve vrste tumora u tijelu izdvaja ovu metodu od  ostalih pristupa liječenju karcinoma. Omogućuje značajne prednosti za pacijente kod tumora pluća, prostate, abdomena, jetre, a naročito metastaznog karcinoma pankreasa. Prednosti ove metode su naročito naglašene u stopi uspjeha liječenja karcinoma pankreasa – izjavio je profesor Enis Özyar, radijacijski onkolog u Bolnici Acıbadem Maslak i Šef Odjela za radijacijsku onkologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Acıbadem.


MR-Linac je dostupan u mnogim centrima u svijetu. Bolnica Acıbadem Maslak je 9. centar na svijetu i 3. centar u Evropi. Ova metoda se primjenjuje isključivo u Bolnici Acıbadem Maslak u Turskoj od septembra 2018. Do danas je ovom metodom liječeno oko tri hiljade pacijenata diljem svijeta.

 

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI