U Brisel dostavljeni odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika

Dodik nakon sastanka s Hahnom: Na neka pitanja nije dat odgovor, ali i to je jedna vrsta odgovora

Front 04.03.19, 13:55h

Dodik nakon sastanka s Hahnom: Na neka pitanja nije dat odgovor, ali i to je jedna vrsta odgovora
Kazao je da ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao da želi ubrzati put BiH ka EU, ali i uraditi sve kako bi se što prije formirala vlast nakon prošlogodišnjih izbora da bi se nastavio rad na reformama koje su dogovorene između BiH i EU

 

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn naglasio je danas u Briselu, nakon što mu je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika, da će sada uslijediti formiranje mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Međutim, napomenuo je da će to biti samo njihovo mišljenje, a onda je na Vijeću Evropske unije da jednoglasno odluči o daljnjem putu BiH, te će sve zemlje članice Evropske unije razmatrati da li će BiH dodijeliti taj status uzimajući u obzir opću političku situaciju u zemlji.

 

Kazao je da ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao da želi ubrzati put BiH ka EU, ali i uraditi sve kako bi se što prije formirala vlast nakon prošlogodišnjih izbora da bi se nastavio rad na reformama koje su dogovorene između BiH i EU.

 

- Ne treba misliti da se od danas kada su dostavljani odgovori na dodatna pitanja i formiranja našeg mišljenja ne treba ništa raditi. Upravo suprotno od toga, potrebno je raditi na reformama u svim oblastima u interesu građana, poput osiguranja akreditacije univerziteta i potrebe potpisivanja Sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana - pojasnio je Hahn.

 

Najavio je da bi do kraja ovog mjeseca trebao posjetiti BiH kako bi se nastavili razgovori i rad na zajedničkim interesima, izražavajući nadu da će mišljenje o spremnosti BiH za približavanje EU biti oformljeno tokom ovog mandata jer EU očekuju izbori u maju.

 

Predsjedavajući Dodik i danas je podsjetio da postoji opredijeljenost svih u BiH za evropske integracije iako specifičan proces odlučivanja usporava provođenje nekih od aktivnosti.

 

Mišljenja je da se utvrđeni Mehanizam koordinacije pokazao kao najbolji modalitet za usaglašavanje na svim nivoima vlasti u skladu s nadležnostima jer su na taj način usaglašeni odgovori iz Upitnika EK.

 

- Na neka pitanja nije dat odgovor, ali i to je jedna vrsta odgovora. No, u svakom slučaju radit ćemo na pojašnjenjima - kazao je Dodik izražavajući uvjerenje da će ovaj saziv Komisije dati mišljenje koje će BiH kod zemalja članica kandidirati za podršku za dobijanje statusa kandidata.

 

Također, izrazio je nadu da će do kraja ovog mjeseca biti okončan proces formiranja vlasti, kazavši i to da BiH ne smije dozvoliti da ijedan bh. univerzitet izgubi mogućnost apliciranja za fondove EU.

 

I on se osvrnuo na činjenicu da jedino BiH nije dala saglasnost na sporazum o roamingu koji bi trebao biti potpisan 5. aprila u Beogradu, ali je najavio da će članovi Predsjedništva dati nalog za potpisivanje tog sporazuma koji bi bh. građanima trebao osigurati jeftinije cijene roaminga.

 

Ipak i u sjedištu EU u Briselu Dodik je ponovio da u BiH ne postoji saglasnost kada je u pitanju NATO put BiH, no napomenuo je da u Republici Srpskoj niko ne radi na pitanjima secesije te je dodao da BiH vidi u smislu vraćanja Dejtonskom mirovnom sporazumu i putu ka Evropskoj uniji.

 

Bosanskohercegovačke institucije kroz Mehanizam koordinacije odgovorile su na ukupno 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI